Przejdź do treści

Frytki chińskie / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Frytki chińskie
Ocena ze starego portalu: 4,00 / 4 ocen
Frytki chińskie różnią się od tych znanych i popularnych nie tylko sposobem przyrządzenia, ale także miejscem jakie zajmują w posiłku. Azjaci danie to dodają do ryżu jak każdą inną warzywną potrawę. Można też zmieszać z innymi daniami , otwórzcie swoje umysły... Dobrej zabawy:)
Głosów: 4
Ocena: 3.75
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Głosów: 4
Ocena: 3.75
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Umyte ziemniaki pokroić w zapałkę
  2. Olej wlać do mocno rozgrzanego woka i dobrze podgrzać, włożyć papryczkę chili, mieszając smażyć ok. 10sek. dołożyć cebulę i smażyć mieszając jeszcze 20-30sek. (aby obydwa składniki "puściły" aromaty do oleju), łyżką cedzakową wyjąć chili i cebulę.
  3. Ziemniaki dodać do już aromatycznego oleju i smażyć mieszając ok. 3min., aby zrobiły się lekko brązowe i chrupiące.
  4. Wlać sos sojowy, ocet i posolić (wg uznania) i delikatnie mieszając (frytki już nie będą takie twarde i chrupiące).
  5. Podawać z ryżem lub jako składnik do innego dania (np.: zastępując pędy bambusa). Smacznego.
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *