Chutney z jabłek - słodko kwaśny dip to popularny indyjski dodatek. Chutney jest istotą każdego indyjskiego posiłku i dodaje daniom orzeźwiającego smaku. Podawany do dań mięsnych lub indyjskiego chleba (podpłomyków) wyostrza lub łagodzi smak potrawy. Większe ilości przygotowanego dipu można przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, schłodzić i przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu.    
        | Prep Time | 20 minut | 
| Servings | 
             
         osoby     
                 | 
                    
        
    Ingredients
    
                - 4 szt. jabłek obranych i pokrojonych w drobne kawałki
 - 1 łyżka oleju
 - 1 łyżeczka gorczycy brązowej
 - 1 łyżeczka kminu rzymskiego (całe ziarna)
 - 3 szt. cebuli małe, posiekane
 - 1/2 szklanki rodzynek spażonych
 - 1/3 szklanki cukru brązowego
 - 1 łyzeczka świeżego imbiru startego na tarce
 - 1 łyżeczka kolendry mielonej
 - 1/2 łyżeczki kurkumy
 - 1/2 łyzeczki chili w proszku
 - 2 łyżeczki soli
 - 1 łyżka soku z limonki
 
            
 
 
        
    Ingredients
     
                
  | 
                                
        
    Instructions
    
                - Na patelni rozgrzać olej i wrzucić gorczycę i nasiona kminu rzymskiego, chwilę przesmażyć.
 - Dodać posiekaną cebulę i smażyć na małym ogniu mieszając przez 5 minut.
 - Dosypać resztę przypraw, rodzynki i posiekany imbir.
 
        
    Share this Recipe
    
                
        