Curry z dyni i białej fasoli to pikantne curry o żółtym kolorze kurkumy, bardzo popularne w Indiach. Nazwa pochodzi od tamilskiego słowa kari oznaczającego pikantny, rzadki sos do ryżu. Taki "gulasz" można przygotować z samych warzyw jak i z dodatkiem mięsa. Tutaj proponujemy średnio pikantne curry bezmięsne z głównym składnikami dynią i białą fasolą.    
        | Prep Time | 15 minut | 
| Servings | 
         osoby     | 
        
    Ingredients
    
                - 500 g dyni
- 1 puszka białej fasoli drobnej
- 5 szt. pomidorów
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 2 łyżki oleju do smażenia
        Przyprawy:    
                - 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego w wersji wege zastąpić sosem sojowym jasnym
- 2 cm świeżego imbiru startego na tarce
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej w proszku
- szczypta chili mielonego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2-3 łyżki indyjskiej pasty curry
- 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
        Dodatkowo:    
                - 1 1/2 szklanki ryżu basmati ugotowanego wg. przepisu lub
- 1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
| 
 
 
        
    Ingredients
     
 
        Przyprawy:     
 
        Dodatkowo:     
 | 
        
    Instructions
    
                - Dynię obrać, usunąć włókna i pestki, następnie pokroić w kostkę.
- Rozgrzać olej, wrzucić czosnek i dynię. Smażyć przez 2 minuty a następnie wlać 3 łyżki wody, przykryć patelnię i dusić na małym ogniu przez 7-8 minut.
        
    Share this Recipe
    
                
 
        

