Przejdź do treści

Makaron koreański Japchae

  • przez

🇰🇷✨ Japchae z wołowiną – koreańska harmonia smaków w Twojej kuchni!

Japchae z wołowiną to klasyczne koreańskie danie stir-fry, które łączy makaron z batatów, cienko krojone warzywa i marynowaną wołowinę w słodko-sezamowym sosie. W oryginale Japchae nie zawierało ani makaronu, ani mięsa – była to wyłącznie sałatka z mieszanych warzyw, jednak obecnie to danie zawiera także mięso i makaron. Jest jednym z najpopularniejszych dań w Korei. Gotowe w 30 minut – idealne na szybki, egzotyczny obiad

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Japchae z wołowiną i warzywami
Japchae to klasyk kuchni koreańskiej, które łączy sprężysty makaron z batatów, marynowaną wołowinę, chrupiące warzywa i sezamowy aromat w jednym, perfekcyjnie zbalansowanym daniu stir-fry.
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Prep Time 15 minut
Cook Time 15 minut
Servings
osoby
Ingredients
Składniki
Zalewa do makaronu
Marynata do mięsa i grzybów
Sos do całego dania
Prep Time 15 minut
Cook Time 15 minut
Servings
osoby
Ingredients
Składniki
Zalewa do makaronu
Marynata do mięsa i grzybów
Sos do całego dania
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Makaron wrzucamy do przygotowanej zalewy i gotujemy do momentu, aż będzie miękki.
  2. Następnie odcedzamy go na sitku, wykładamy na półmisek, dodajemy łyżeczkę oleju sezamowego i delikatnie rozdzielamy, aby się nie sklejał. Zostawiamy na półmisku do ostygnięcia – powinien osiągnąć temperaturę pokojową.
  3. Warzywa (oprócz cebuli) oraz wołowinę kroimy metodą julienne, czyli w cienkie słupki. Cebulę kroimy w pióra. Aby łatwiej pokroić mięso, można włożyć je na 30 minut do zamrażalnika.
  4. Grzyby shiitake namaczamy w ciepłej wodzie przez około 15 minut, aż zwiększą objętość. Następnie odcedzamy je, odcinamy twarde trzonki i kroimy w cienkie paski.
  5. Pokrojoną wołowinę i grzyby shiitake marynujemy w przygotowanej marynacie przez około 15 minut
  6. Następnie na woku rozgrzewamy olej i wrzucamy kolejno najpierw paprykę i smażymy około 1 min, później marchewkę na 1 min, następnie cebulę również na 1 min i na końcu szczypiorek. Dodajemy podczas smażenia szczyptę soli. Warzywa smaży się krótko metodą stir-fry – na bardzo gorącym oleju, by pozostały chrupiące.
  7. Usmażone warzywa przekładamy do dużej miski lub garnka. Na tej samej, czystej patelni smażymy wołowinę z grzybami shiitake, aż mięso będzie miękkie.
  8. Wołowinę przekładamy do garnka z warzywami, następnie dodajemy również makaron.
  9. Całość doprawiamy przygotowanym sosem i dokładnie wszystko mieszamy.
  10. Danie wykładamy na talerz i posypujemy białym oraz czarnym sezamem.
Recipe Notes

Zamiast makaronu z batatów, można też użyć do tego dania jako zamiennik makaronu dietetycznego shirataki lub cienkiego makaronu ryżowego

Share this Recipe