🇰🇷✨ Japchae z wołowiną – koreańska harmonia smaków w Twojej kuchni!
Japchae z wołowiną to klasyczne koreańskie danie stir-fry, które łączy makaron z batatów, cienko krojone warzywa i marynowaną wołowinę w słodko-sezamowym sosie. W oryginale Japchae nie zawierało ani makaronu, ani mięsa – była to wyłącznie sałatka z mieszanych warzyw, jednak obecnie to danie zawiera także mięso i makaron. Jest jednym z najpopularniejszych dań w Korei. Gotowe w 30 minut – idealne na szybki, egzotyczny obiad
| Prep Time | 15 minut |
| Cook Time | 15 minut |
| Servings |
osoby
|
Ingredients
Składniki
- 250 g makaron z batatów
- 200 g wołowiny z rostbeefu
- 10 szt grzybów shitake
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 papryka czerwona
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
Zalewa do makaronu
- 1 l wody
- 3 łyżki sosu sojowego koreańskiego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oleju sezamowego
Marynata do mięsa i grzybów
- 3 łyżki sosu sojowego koreańskiego
- 1 łyżka czosnku puree
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1/2 łyżki czarnego mielonego pieprzu
Sos do całego dania
- 3 łyżki sosu sojowego koreańskiego
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Ingredients
Składniki
Zalewa do makaronu
Marynata do mięsa i grzybów
Sos do całego dania
|
Instructions
- Makaron wrzucamy do przygotowanej zalewy i gotujemy do momentu, aż będzie miękki.
- Następnie odcedzamy go na sitku, wykładamy na półmisek, dodajemy łyżeczkę oleju sezamowego i delikatnie rozdzielamy, aby się nie sklejał. Zostawiamy na półmisku do ostygnięcia – powinien osiągnąć temperaturę pokojową.
- Warzywa (oprócz cebuli) oraz wołowinę kroimy metodą julienne, czyli w cienkie słupki. Cebulę kroimy w pióra. Aby łatwiej pokroić mięso, można włożyć je na 30 minut do zamrażalnika.
- Grzyby shiitake namaczamy w ciepłej wodzie przez około 15 minut, aż zwiększą objętość. Następnie odcedzamy je, odcinamy twarde trzonki i kroimy w cienkie paski.
- Pokrojoną wołowinę i grzyby shiitake marynujemy w przygotowanej marynacie przez około 15 minut
- Następnie na woku rozgrzewamy olej i wrzucamy kolejno najpierw paprykę i smażymy około 1 min, później marchewkę na 1 min, następnie cebulę również na 1 min i na końcu szczypiorek. Dodajemy podczas smażenia szczyptę soli. Warzywa smaży się krótko metodą stir-fry – na bardzo gorącym oleju, by pozostały chrupiące.
- Usmażone warzywa przekładamy do dużej miski lub garnka. Na tej samej, czystej patelni smażymy wołowinę z grzybami shiitake, aż mięso będzie miękkie.
- Wołowinę przekładamy do garnka z warzywami, następnie dodajemy również makaron.
- Całość doprawiamy przygotowanym sosem i dokładnie wszystko mieszamy.
- Danie wykładamy na talerz i posypujemy białym oraz czarnym sezamem.
Recipe Notes
Zamiast makaronu z batatów, można też użyć do tego dania jako zamiennik makaronu dietetycznego shirataki lub cienkiego makaronu ryżowego
Share this Recipe
