Kuchnia japońska

Kuchnia japońska ze względu na oryginalne i egzotyczne smaki jest znana i ceniona na całym świecie. Potrawy przygotowywane są wedle ściśle określonych zasad. Dzięki temu powstają atrakcyjne wizualnie dania o niepowtarzalnych smakach i walorach odżywczych, które czynią kuchnię japońską jedną z najzdrowszych na świecie czego przykładem są sami Japończycy, uchodzący za jeden z najmniej chorowitych i najdłużej żyjących  narodów. Wszystkich smakoszy tej orientalnej kuchni zapraszamy do niezwykłych delikatesów kuchnieorientu.pl gdzie wśród szerokiej oferty azjatyckich produktów znajdziesz składniki niezbędne do odtworzenia ulubionego japońskiego dania.

Przyprawy w Kraju Kwitnącej Wiśni

W delikatnej, japońskiej kuchni przyprawy mają wydobywać i jednocześnie podkreślać naturalny smak dania. Do potraw dodaje się soli która również służy jako środek konserwujący, natomiast nie używa się pieprzu, a ostry smak jest uzyskiwany poprzez dodanie japońskiego chrzanu wasabi. Wiele potraw nie może się obyć bez sosu sojowego, ostrygowego lub rybnego. Jedzenie również przyprawia się octem ryżowym, olejem sezamowym lub miso – sfermentowaną pastą z soi i słodu zbożowego. Kraj Kwitnącej Wiśni słynie z wielu gatunków ryżu, z których  wyprawia się m.in. ciastka ryżowe – mochi, krakersy ryżowe – senbei oraz sake – wino ryżowe. Specjalny gatunek ryżu wykorzystywany jest do tworzenia znanego na całym świecie sushi, które jest ważnym elementem kuchni japońskiej.Oprócz tego nasiona soi i ryżu są używane do miso w postaci past, które używane są do aromatyzowania zup i marynowania ryb. Do rybnej tempury lub pierożków gyōza dodaje się karashi przypominające w smaku ostrą musztardę. Natomiast mięsne dania gotowane przyprawia się shichimi, ostrą w smaku mieszanką przypraw: pieprzu syczuańskiego, maku, ziarna sezamowego, imbiru, nori, shiso.