Przyprawy japońskie, miso

Pasta Miso

Pasta miso to gęsta brązowa pasta z fermentowanej soi i ryżu, zawierająca duże ilości protein, witamin i minerałów. Pastę miso używa się do przygotowania zupy miso, będącej podstawą japońskiej diety. Miso jest także składnikiem wielu japońskich sosów i marynat. Występuję wiele odmian tej pasty, najpopularniejsza jest pasta miso jasna (jap. shiro miso) o najłagodniejszym smaku. Bardziej słona i wyraźna w smaku jest pasta miso czerwona (jap. Aka Miso).

Bulion rybny dashi

Bulion rybny dashi to baza większości japońskich zup i sosów. Japończycy uwielbiają smak rybny i dlatego chcą go czuć w niemal każdej potrawie. Znane na całym świecie miso ramen jest także przygotowywane na bazie bulionu dashi.

Tradycyjnie dashi uzyskuje się z gotowanych płatków suszonej ryby bonito i/lub wodorostów kombu. Obecnie jednak największą popularnością w japońskich domach cieszy się bulion rybny w proszku. Sproszkowany ekstrakt z ryby bonito z przyprawami umożliwia natychmiastowe przygotowanie bulionu, wystarczy rozpuścić go w wodzie.

Innymi popularne przyprawy japońskie to olej sezamowy, pieprz japoński (znany powszechnie pod nazwą pieprz syczuański) oraz przyprawa 7 smaków.

Strona 1 z 212