Przejdź do treści

Chińskie naleśniki – Placki mandaryńskie / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Chińskie naleśniki - Placki mandaryńskie
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Zamieszczający to danie internauta nazwał to danie "Chińskie naleśniki", jednak tak naprawdę jest to rodzaj chińskiego cienkiego pieczywa (podpłomyków). Używa się je jak tortillę, zawija się w nie nadzienie (najbardziej znane dania, podawane z plackami mandaryńskimi to kaczka po pekińsku i wieprzowina Mu Shu), dodaje sosy (np. sos hoisin), zawija w paczuszkę i zjada rękami jak kanapkę. Na stronie jest także drugi, wykonany przez mnie przepis na placki mandaryńskie wraz ze zdjęciami.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 45 minut
Porcje
Składniki
Czas przygotowania 45 minut
Porcje
Składniki
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Wymieszaj wodę z mąką w misce, kiedy cała woda zostanie wchłonięta, zacznij ugniatać ciasto ręką. Kiedy wgnieciesz całą mąkę, kontynuuj ugniatać przez kolejne 8 minut, aż masa będzie gładka. Przykryj wilgotną ścierką i odstaw na ok. pół godziny.
  2. Następnie wyjmij z miski i ugniataj jeszcze przez minutę. Uformuj z ciasta wałek o długości 45 cm i grubości 2,5 cm. Podziel go na 18 kawałków o długości ok. 2,5 cm każdy i uformuj z nich kulki.
  3. Naleśniki rób po dwa. Połóż jedną kulkę na desce lub blacie. Weź drugą kulkę i zanurz jej spód w oleju sezamowym, połóż ją na wierzch pierwszej.
  4. Zacznij rozwałkowywać kulki, uważaj, żeby nie zlepić brzegów rozwałkowując do końca. Wałkuj, dopóki nie uzyskasz kół o średnicy ok. 15 cm.
  5. Smaż naleśniki na suchej patelni na niezbyt dużym ogniu. Kiedy dół zrobi się suchy i zaczną pojawiać się brązowe kropki, odwróć na drugą stronę.
  6. Naleśniki będą gotowe, kiedy obie strony będą suche i cały czas białe, tylko z kilkoma brązowymi kropkami. Odłóż naleśniki na minutę, żeby ostygły, następnie delikatnie je rozdziel. Powtórz to samo z resztą ciasta.
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *