Przepis na Chutney z jabłek – słodko kwaśny dip

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Chutney z jabłek - słodko kwaśny dip
Chutney z jabłek - słodko kwaśny dip to popularny indyjski dodatek. Chutney jest istotą każdego indyjskiego posiłku i dodaje daniom orzeźwiającego smaku. Podawany do dań mięsnych lub indyjskiego chleba (podpłomyków) wyostrza lub łagodzi smak potrawy. Większe ilości przygotowanego dipu można przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, schłodzić i przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić gorczycę i nasiona kminu rzymskiego, chwilę przesmażyć.
  2. Dodać posiekaną cebulę i smażyć na małym ogniu mieszając przez 5 minut.
  3. Dosypać resztę przypraw, rodzynki i posiekany imbir.
  4. Dołożyć jabłka i smażyć mieszając przez około 7- 10 minut do uzyskania gęstej konsystencji. Nie dopuścić do zupełnego rozpadnięcia się jabłek.
    Chutney z jabłek - słodko kwaśny dip
  5. Pod koniec doprawić sokiem z limonki. Podawać na zimno jako dodatek do potraw mięsnych.
    Chutney z jabłek - słodko kwaśny dip
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.