Przejdź do treści

Faszerowana cukinia

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Faszerowana cukinia
Faszerowana cukinia to bardzo lubiane przez Chińczyków danie warzywne faszerowane mięsem. Chińczycy lubią wszelkie typy faszerowania, warzywa-warzywami, warzywa-mięsem, mięso-warzywami a także mięso-mięsem. Ważna jest u nich zasada harmonii i równowagi w komponowaniu dań. Krótko duszona cukinia zachowuje swoją chrupkość a mielony farsz dodaje kontrastu. Do wykonania tej potrawy możemy użyć rożnego rodzaju mięsa wieprzowego, wołowego lub drobiowego.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Farsz:
  • 250 g mielonej wieprzowiny gotowanego lub usmażonego (nie może być surowe)
  • 1 szt. cebuli pokrojona w kostkę i zeszklona na małej ilości oleju
  • 1/2 szt. jajka
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka wina ryżowego lub wytrawnego białego wina
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka natki pietruszki pokrojona w większe kawałki
Sos:
Dodatek:
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Farsz:
  • 250 g mielonej wieprzowiny gotowanego lub usmażonego (nie może być surowe)
  • 1 szt. cebuli pokrojona w kostkę i zeszklona na małej ilości oleju
  • 1/2 szt. jajka
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka wina ryżowego lub wytrawnego białego wina
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka natki pietruszki pokrojona w większe kawałki
Sos:
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Cukinię umyć i pokroić w 3 cm kawałki. Nie obierać całej skórki tylko wyciąć ozdobne paseczki wzdłuż każdego kawałka. Wydrążyć ze środka nasiona i miękki miąższ i odrzucić.
    Faszerowana cukinia
  2. Wszystkie składniki farszu wymieszać i napełnić nim cukinię.
  3. Obsypać każdy kawałek mąką ziemniaczaną.
  4. W woku lub na patelni na średnim ogniu rozgrzać olej do smażenia wymieszany z olejem sezamowym. Smażyć kawałki cukinii, lekko rumieniąc ją po obu stronach.
    Faszerowana cukinia
  5. Składniki sosu wymieszać i wlać do woka. Dusić cukinię pod przykryciem około 6 minut.
  6. Podawać potrawę gorącą. Dla kontrastu smakowego polać ostrym sosem chili.
    Faszerowana cukinia
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *