Przejdź do treści

Pieczona kukurydza po tajsku

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Pieczona kukurydza po tajsku
Pieczona kukurydza po tajsku to pikantna wersja popularnej przekąski z całej kolby kukurydzy. W klasycznej wersji kukurydza jest tylko solona, czasami dodaje się trochę masła. W wersji tajskiej kukurydza przyprawiona jest pastą z bazylii, kruszoną papryczką chili, masłem i solą. Po krótkim gotowaniu kolby kukurydzy smaruje się przyprawami się a następnie piecze w piekarniku. Pieczenie dodaje kukurydzy dodatkowe walory smakowe. Pieczona kukurydza po tajsku najlepiej smakuje podana z limonką i świeżymi ziołami.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 35 minut
Porcje
kolby
Składniki
  • 2 kolby kukurydzy
  • sól
Pasta przyprawowa:
Do padania:
  • kilka plasterków limonki
  • świeże zioła bazylia, kolendra, mięta
Czas przygotowania 35 minut
Porcje
kolby
Składniki
  • 2 kolby kukurydzy
  • sól
Pasta przyprawowa:
Do padania:
  • kilka plasterków limonki
  • świeże zioła bazylia, kolendra, mięta
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Kukurydzę obgotowujemy w wodzie z solą ok. 15 min. Wyjmujemy z wody, osuszamy.
  2. Masło mieszamy z pastą z bazylii, chilli i szczyptą solą. Uzyskaną pastą smarujemy dokładnie kukurydzę i zapiekamy w 180 stopniach ok. 15 min przekręcając co jakiś czas i polewając wytopionym masłem.
  3. Podajemy z limonką i świeżymi ziołami.
    Pieczona kukurydza po tajsku
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *