Przejdź do treści

Pierś kurczaka z melonem na ostro

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Pierś kurczaka z melonem na ostro
Pierś kurczaka z melonem na ostro to ciekawe danie w którym pierś kurczaka połączona jest z kulkami melona i papryką. Danie z dużą ilością sosu, dlatego najlepiej smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym.

Delikatny miąższ melona doskonale komponuje się w daniach o ostrym smaku. Jest owocem niskokalorycznym i dlatego jest polecany w dietach odchudzających. Zawarte w nim minerały (m.in. potas, magnez) mogą przyczyniać się do obniżenia chorób serca i chorób nowotworowych. Warto więc aby częściej ten wartościowy owoc gościł na naszych stołach.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Dodatkowo:
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Dodatkowo:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Melona umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Miąższ wydrążyć specjalną łyżeczką do robienia kulek albo pokroić w kostkę.
    Pierś kurczaka z melonem na ostro
  2. Rozgrzać olej w woku i wrzucić imbir oraz mięso. Smażyć mieszając aż kurczak zblednie.
  3. Dołożyć pokrojoną paprykę, melona i smażyć jeszcze przez 4-5 minut.
    Pierś kurczaka z melonem na ostro
  4. Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i papryczką chili.
  5. Wsypać pokrojoną dymkę, skropić olejem sezamowym i wymieszać.
    Pierś kurczaka z melonem na ostro
  6. Do woka wlać bulion a następnie zagęścić wszystko mąką kukurydzianą.
  7. Doprowadzić do wrzenia i po 2 minutach gotowania podawać danie posypane posiekaną dymką. Jako dodatek serwować gotowany ryż jaśminowy.
    Pierś kurczaka z melonem na ostro
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *