Przejdź do treści

Ryż smażony z wołowiną i brokułami

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Ryż smażony z wołowiną i brokułami
Ryż smażony z wołowiną i brokułami to chińskie danie stir-fry smażone razem z ryżem. Mięciutka wołowina z chrupiącymi brokułami i ryżem jaśminowym w sojowo-ostrygowym lekko pikantnym sosie. Smaczne i bardzo szybkie do przygotowania. Należy tylko pamiętać, że do dań krótko smażonych na woku zawsze powinniśmy stosować wysokogatunkową, miękką wołowinę inaczej otrzymamy twarde, żylaste kawałki. Najlepsza do tego celu jest polędwica wołowa ale bardzo dobrze nadają się o połowę tańsze rostbef i antrykot. Danie podajemy jako lekki obiad, przekąskę, lunch lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Ryż smażony z wołowiną i brokułami to klasycznie wykonane danie stir-fry z ryżem i może być wstępem do różnych wariacji potrawy "ryż smażony z...". W skrócie: ulubione mięso należy pokroić cieniutko i zamarynować w sosie sojowym (ewentualnie z dodatkami). Ulubione warzywa pocięte w kawałki wielkości kęsa należy przesmażyć krótko wraz z mięsem (lub mięso oddzielnie) na woku, następnie połączyć z ryżem i sosem. Sos według gustu może być ostry, słony, kwaśny, słodki lub być kombinacja kilku ulubionych smaków. Na koniec należy przesmażyć wszystko kilka minut. Danie warto na koniec posypać smażoną cebulką, sezamem lub szczypiorkiem. Zachęcam do eksperymentów!
Głosów: 4
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Sos:
Do posypania:
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Sos:
Do posypania:
Głosów: 4
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Brokuły dzielimy na różyczki i blanszujemy w wodzie z odrobiną soli i cukru.
  2. Mięso kroimy w paseczki, następnie wkładamy do marynaty na 15 minut.
  3. W woku rozgrzewamy olej i smażymy mieszając czosnek, dymkę, brokuła i mięso (aż mięso zmieni kolor).
  4. Zgarniamy warzywa na bok, wlewamy odrobinę tłuszczu, wlewamy roztrzepane jajko i smażymy na suchą jajecznicę (jajko podczas smażenia nie powinno mieszać się z reszta składników).
  5. Dodajemy ryż i sosy. Mieszamy i smażymy aż składniki się połączą 2-3 minuty. Danie podajemy posypane prażoną cebulką.
    Ryż smażony z wołowiną i brokułami
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *