Przejdź do treści

Sałatka ze smażonymi krewetkami i sosem wasabi / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Sałatka ze smażonymi krewetkami i sosem wasabi
Ocena ze starego portalu: 4,25 / 4 ocen
Sałatka typu fusion z widocznymi wpływami kuchni chińskiej, japońskiej i europejskiej.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Przystawki, Sałatki
Kuchnia Inne kuchnie
Czas przygotowania 1/2 godziny
Porcje
Składniki
  • 2 garście sałaty najlepiej mieszanka różnych sałat
Wkładka:
Dodatki
  • garść świeżej kolendry
  • gaść kiełków różne rodzaje
Sos:
  • 1 szt. limonki (wyciśnięty sok)
  • 1/2 łyżeczki wasabi w proszku
  • 5 łyżek oliwy
  • szczypta soli do smaku
  • szczypta cukru do smaku
Rodzaj dania Przystawki, Sałatki
Kuchnia Inne kuchnie
Czas przygotowania 1/2 godziny
Porcje
Składniki
  • 2 garście sałaty najlepiej mieszanka różnych sałat
Wkładka:
Dodatki
  • garść świeżej kolendry
  • gaść kiełków różne rodzaje
Sos:
  • 1 szt. limonki (wyciśnięty sok)
  • 1/2 łyżeczki wasabi w proszku
  • 5 łyżek oliwy
  • szczypta soli do smaku
  • szczypta cukru do smaku
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Wycisnąć sok z limonki i wymieszać z wasabi, dodać szczyptę soli i cukru. Dobrze wymieszać z olejem, doprawić, sos powinien być lekki, kwaskowato-chrzanowy.
  2. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić imbir, czosnek i ostrą papryczkę, zamieszać. Kiedy olej mocno zapachnie wrzucić krewetki, zamieszać. Zmniejszyć ogień. Smażyć krótko, tylko tyle, by krewetki ogrzały się w aromatyzowanym oleju
  3. Osuszone sałaty porwać i wymieszać w dużej misce z sosem, dodać kiełki i liście świeżej kolendry. Ułożyć na indywidualnych talerzach, na każdą porcję położyć kilka usmażonych krewetek, ewentualnie skropić pachnącym olejem z patelni.
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *