Przejdź do treści

Tofu z sosem z czarnej fasoli

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Tofu z sosem z czarnej fasoli
Ocena ze starego portalu: 4,5 / 2 oceny
To pierwsze danie z tofu jakie dodałem. Nie znaczy to, że nie próbowałem nigdy wcześniej dań z tofu. Próbowałem kilka razy, ale niestety tofu polskiej produkcji, które mogłem kupić w hipermarketach (nie podam producenta, żeby nie robić antyreklamy) jest niezbyt zjadliwe. Przygotowałem wcześniej kilka potraw z polskiego tofu ale nie przeszły "testu stołowego", smakowały jak kawałki tynku, niezależnie od tego jak były przyprawione. Kiedy jednak kupiłem prawdziwe tofu w chińskim sklepiku w Warszawie dopiero zrozumiałem co to znaczy dobre tofu. Tofu praktycznie nie ma własnego smaku tylko nabiera smaku dodanego sosu, musi być jednak dostatecznie długo w nim gotowane (sęk w tym, że polskie tofu nie za bardzo chce złapać jakikolwiek smak). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 paczka tofu zwartego (ok. 300 gram)
  • 1 szt. cebuli dymki cebulka i szczypior, grubo posiekane
  • 2 ząbki czosnku wyciśniętego
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1 łyżeczka wody
Sos:
Dodatek:
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 paczka tofu zwartego (ok. 300 gram)
  • 1 szt. cebuli dymki cebulka i szczypior, grubo posiekane
  • 2 ząbki czosnku wyciśniętego
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1 łyżeczka wody
Sos:
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Tofu pociąć w 1cm kostkę. Wymieszać składniki sosu.
  2. Rozgrzać w woku 1 łyżkę oleju, przesmażyć krótko cebulę i czosnek
  3. Dodać tofu, delikatnie mieszając żeby nie rozkruszyć tofu, smażyć 30 sek. Dodać sos, wymieszać. Wlać bulion, wymieszać i gotować na niewielkim ogniu ok. 5min (aż tofu dobrze wchłonie sos).
  4. Dodać mąkę ziemniaczaną z wodą, wymieszać, zwiększyć ogień i gotować, aż sos zgęstnieje. Danie gotowe.
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *