Przejdź do treści

Wołowina curry z warzywami

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Wołowina curry z warzywami
Ocena ze starego portalu: 4,71 / 7 ocen
Wołowina curry z warzywami to danie, które bardzo dobrze smakuje także w wersji wegetariańskiej bez mięsa. Warto wtedy zwiększyć różnorodność warzyw. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Głosów: 2
Ocena: 3
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 1 godzina
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 250 g wołowiny miękkiej (polędwica, rosftbef, antrykot)
  • 2 szt. ziemniaków dużych, pociętych w zapałkę
  • 1 szt. marchewki dużej, pociętej w zapałkę
  • 1 szt. cebuli dużej, pociętej w kostkę
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
Dodatek:
Czas przygotowania 1 godzina
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 250 g wołowiny miękkiej (polędwica, rosftbef, antrykot)
  • 2 szt. ziemniaków dużych, pociętych w zapałkę
  • 1 szt. marchewki dużej, pociętej w zapałkę
  • 1 szt. cebuli dużej, pociętej w kostkę
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
Dodatek:
Głosów: 2
Ocena: 3
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Mięso pokroić w cienkie plasterki, następnie w słupki o długości i grubości zapałki (mięso tnie się najłatwiej gdy jest lekko zamrożone).
    Wołowina curry z warzywami
  2. Składniki marynaty połączyć, zalać mięso, dokładnie wymieszać, odstawić na przynajmniej 30 min. Jeżeli robimy wersję bezmięsną marynatę należy użyć jako sos do warzyw.
  3. Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w słupki grubości zapałki, cebulę w kostkę.
    Wołowina curry z warzywami
  4. Rozgrzać w woku 2 łyżki oleju. Przesmażyć krótko cebulę, dodać curry, wymieszać. Dodać marchew i ziemniaki, a następnie smażyć mieszając prze 30 sek. Zalać wszystko 1/4 litra wody, dodać cukier i sól, wymieszać. (Dodać marynatę). Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 min. Przełożyć na talerz, trzymać w cieple. W wersji wegetariańskiej danie jest już gotowe.
  5. Wok wymyć, osuszyć. Rozgrzać 2 łyżki oleju. Mieszając usmażyć mięso, aż straci czerwony kolor (ok. 1 1/2 min), dodać warzywa, wymieszać , jeszcze raz zagotować. Danie gotowe.
    Wołowina curry z warzywami
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *