Ocena ze starego portalu: 4,71 / 7 ocen
Wołowina curry z warzywami to danie, które bardzo dobrze smakuje także w wersji wegetariańskiej bez mięsa. Warto wtedy zwiększyć różnorodność warzyw. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Wołowina curry z warzywami to danie, które bardzo dobrze smakuje także w wersji wegetariańskiej bez mięsa. Warto wtedy zwiększyć różnorodność warzyw. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Czas przygotowania | 1 godzina |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 250 g wołowiny miękkiej (polędwica, rosftbef, antrykot)
- 2 szt. ziemniaków dużych, pociętych w zapałkę
- 1 szt. marchewki dużej, pociętej w zapałkę
- 1 szt. cebuli dużej, pociętej w kostkę
- 1 łyżka przyprawy curry
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1/2 łyżeczki mąka kukurydziana
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka cukru
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Marynata:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- Składniki marynaty połączyć, zalać mięso, dokładnie wymieszać, odstawić na przynajmniej 30 min. Jeżeli robimy wersję bezmięsną marynatę należy użyć jako sos do warzyw.
- Rozgrzać w woku 2 łyżki oleju. Przesmażyć krótko cebulę, dodać curry, wymieszać. Dodać marchew i ziemniaki, a następnie smażyć mieszając prze 30 sek. Zalać wszystko 1/4 litra wody, dodać cukier i sól, wymieszać. (Dodać marynatę). Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 min. Przełożyć na talerz, trzymać w cieple. W wersji wegetariańskiej danie jest już gotowe.
Udostępnij ten przepis