Przejdź do treści

Zupa imbirowa / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Zupa imbirowa
Ocena ze starego portalu: 4,33 / 3 oceny
No i jeszcze jeden przepis. Tym razem przepyszna zupka 🙂 SMACZNOŚCI !
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Zupy
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 250 g polędwicy wołowej lub innej wołowiny
  • 1/4 szt. pora
  • 1 szt. kostki rosołowej wołowej
  • 6 cm świeżego imbiru
  • 1 litr wody
Rodzaj dania Zupy
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 250 g polędwicy wołowej lub innej wołowiny
  • 1/4 szt. pora
  • 1 szt. kostki rosołowej wołowej
  • 6 cm świeżego imbiru
  • 1 litr wody
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Imbir oskrobać a następnie pokroić w niewielkie kawałeczki wielkości zapałki
  2. Por pokroić w podobny sposób jak imbir.
  3. Wołowinę pokroić w niewielkie kawałeczki (jakieś 2x2x1 cm).
  4. Zagotować w garnku wodę (delikatnie osolić) i wrzucić do niej kawałki wołowiny.
  5. Odczekać aż woda ponownie się zagotuje. Odcedzić wołowinę (powinna być teraz białawego koloru.
  6. W osobnym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć na nim kawałki imbiru przez jakieś 30-45 sek, ciągle mieszając. Dodać obgotowane kawałki wołowiny i potrzymać razem z imbirem kolejne 30-45 sek, ciągle mieszać.
  7. Zalać wodą (ilość wg uznania, zwykle robię to na oko ale będzie to jakieś 1-1,5l), wrzucić kostkę rosołową oraz por. Wymieszać.
  8. Gotować jakieś 30 min na średnim ogniu. Imbir oraz por muszą dokładnie oddać smak i aromat do zupy. Czasami (w przypadku niewystarczającego obgotowania wołowiny i/lub średniej jakości mięsa), w trakcie gotowania zupy pojawi się taka biaława piana. W takim przypadku należy najzwyczajniej zebrać ją chochlą.
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *