Przejdź do treści

Chińskie placki z dymką i chili

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Chińskie placki z dymką i chili
Chińskie placki z dymką i chili to wegetariańskie danie, które podaje się jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do dań. W odróżnieniu od naszych rodzimych placków i naleśników chińska wersja jest pikantna i wytrawna (bez słodkich dodatków). Aby uzyskać pyszne placki musimy dobrze wyrobić ciasto aby było elastyczne a później cienko rozwałkować je z farszem. Chińskie placki z dymką i chili mogą być także podane jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
sztuk
Składniki
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
sztuk
Składniki
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.  Dzielimy mieszankę na pół, do jednej części dodajemy wrzątek do drugiej lodowatą wodę. Zagniatamy ciasta osobno, następnie łączymy i zagniatamy przez ok. 4 min. Ciasto wkładamy do natłuszczonej miseczki, przykrywamy szmatkę i odstawiamy na 2 godziny.
  2. Stolnicę posypujemy mąką rozwałkowujemy cieniutko ciasto, smarujemy olejem sezamowym, posypujemy chilli – wg uznania i drobno pokrojoną zieloną cebulką. Ciasto zwijamy w rulon i tniemy na 6 części. Każdy kawałek zwijamy w ślimaka i cienko rozwałkowujemy.
  3. Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki po ok. 2 min z każdej strony. Zjadamy gorące:-)
    Chińskie placki z dymką i chili
Udostępnij ten przepis

2 komentarze do “Chińskie placki z dymką i chili”

  1. Pyszne placki 🙂 zrobiłam więcej, ale nieco mniejszych. Zajadaliśmy z sosem sojowym i z sosem chili. Z pewnością zagoszczą na moim stole nie raz 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *