Przejdź do treści

Naleśniki kokosowe z bananami

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Naleśniki kokosowe z bananami
Naleśniki kokosowe z bananami to bardzo smaczny tajski deser, który można również przyrządzić także z mango lub brzoskwiniami.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 45 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 szt. jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • kilka łyżek oleju do smażenia
  • 3-4 szt. bananów pokrojonych na kawałki
  • trochę soku z limonki do skropienia bananów
Do posypania:
Czas przygotowania 45 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 szt. jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • kilka łyżek oleju do smażenia
  • 3-4 szt. bananów pokrojonych na kawałki
  • trochę soku z limonki do skropienia bananów
Do posypania:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Do miseczki wbić jajko i 1 żółtko.
  2. Pozostałe białko z drugiego jajka ubić na sztywną pianę.
  3. Do miski z jajkami dodać cukier puder i utrzeć na jednolitą masę.
  4. W misce połączyć mąkę ryżowa, mleko kokosowe, wodę, sól i mieszać aż powstanie gładkie, lejące się ciasto.
    Naleśniki kokosowe z bananami
  5. Dołożyć ubite białko i 2 łyżki wiórków kokosowych. Delikatnie wymieszać.
  6. Niewielką ilość oleju rozgrzać w woku lub na patelni.
  7. Wlewać porcjami ciasto, rozprowadzając je po powierzchni patelni. Smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na talerz i trzymać w cieple podczas smażenia pozostałych naleśników.
    Naleśniki kokosowe z bananami
  8. Pokrojone banany skropić sokiem z limonki i nakładać na naleśniki.
  9. Podawać naleśniki złożone na cztery części, posypane wiórkami kokosowymi i cukrem trzcinowym. Opcjonalnie można podać z bitą śmietaną.
    Naleśniki kokosowe z bananami
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *