Przejdź do treści

Ryż smażony z krewetkami

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Ryż smażony z krewetkami
Ocena ze starego portalu: 4,67 / 6 ocen
Bardzo treściwe danie na bazie ryżu, z duża ilością pożywnych dodatków. Można je także podać jako dodatek, zamiast ryżu gotowanego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego (po ugotowaniu 3 szklanki)
  • 100 g polędwiczki wieprzowej pociętej w paski
  • 250 g krewetek koktailowych ugotowanych
  • 1 szt. cebuli grubo pokrojonej
  • 3 szt. cebuli dymki pokrojonej ukośnie w 3 cm. kawałki
  • 1/3 szklanki zielonego groszku z puszki lub mrożonego
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • trochę soli do smaku
Jajecznica:
  • 1 szt jajka roztrzepanego ze szczyptą soli i pieprzu
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego (po ugotowaniu 3 szklanki)
  • 100 g polędwiczki wieprzowej pociętej w paski
  • 250 g krewetek koktailowych ugotowanych
  • 1 szt. cebuli grubo pokrojonej
  • 3 szt. cebuli dymki pokrojonej ukośnie w 3 cm. kawałki
  • 1/3 szklanki zielonego groszku z puszki lub mrożonego
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • trochę soli do smaku
Jajecznica:
  • 1 szt jajka roztrzepanego ze szczyptą soli i pieprzu
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Ryż ugotować metodą metodą absorpcji, kilka godzin przed smażeniem.
  2. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i smażyć mieszając ok. 30 sekund. Dodać wieprzowinę i mieszając smażyć 1 minutę. Dodać groszek, ryż i dobrze wymieszać.
  3. Rozgarnąć zawartość woka na boki tak, aby po środku powstała wolna przestrzeń, wlać jajecznicę i mieszając od czasu do czasu smażyć tak długo aż jajka całkowicie się zetną.
  4. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać dymkę, krewetki i 2 łyżki sosu sojowego, ewentualnie doprawić do smaku solą.
  5. Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać. Gotowe.
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *