Przejdź do treści

Warzywa z woka w sosie sezamowym

Warzywa z woka w sosie sezamowym

Warzywa z woka w sosie sezamowym

Warzywa z woka w sosie sezamowym to potrawa, którą można podawać jako wegetariański posiłek z dodatkiem ryżu. Można ją też serwować jako dodatek do dania głównego.

  • 2 ząbki czosnku (wyciśnięte lub posiekane)
  • 3-4 szt. cebuli dymki (wraz ze szczypiorem, grubo pokrojone)
  • 1 szt marchewki (pokrojonej ukośnie w plasterki)
  • 1/4 szt. kalafiora (podzielonego na różyczki)
  • garść kapusty pekińskiej (posiekanej w 1 cm paski)
  • 1/2 szt. cukini (pokrojonej w kostkę)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 3 łyżki oleju do smażenia

Sos:

  • 4 łyżki pasty sezamowej
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka sosu chili

Dodatek:

  • 1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego (ugotowanego wg. przepisu)
  1. Przygotować warzywa. Wymieszać składniki sosu.
  2. W woku rozgrzać olej i wrzucić czosnek i białą część cebulki, smażyć mieszając przez 1 minutę. Dodać pozostałe warzywa (poza szczypiorem) i smażyć mieszając kolejne 3-4 minuty.
  3. Dodać sos sojowy i ocet ryżowy, zamieszać i przykryć pokrywką. Dusić na małym ogniu około 5 minut.
  4. Wlać sos do woka, następnie gotować jeszcze na wolnym ogniu przez minutę, mieszając. Wsypać pokrojony szczypior, zamieszać i podawać gorące.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *