Warzywa z woka w sosie sezamowym
Warzywa z woka w sosie sezamowym to potrawa, którą można podawać jako wegetariański posiłek z dodatkiem ryżu. Można ją też serwować jako dodatek do dania głównego.
- 2 ząbki czosnku (wyciśnięte lub posiekane)
- 3-4 szt. cebuli dymki (wraz ze szczypiorem, grubo pokrojone)
- 1 szt marchewki (pokrojonej ukośnie w plasterki)
- 1/4 szt. kalafiora (podzielonego na różyczki)
- garść kapusty pekińskiej (posiekanej w 1 cm paski)
- 1/2 szt. cukini (pokrojonej w kostkę)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 3 łyżki oleju do smażenia
Sos:
- 4 łyżki pasty sezamowej
- 3 łyżki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka sosu chili
Dodatek:
- 1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego (ugotowanego wg. przepisu)
- Przygotować warzywa. Wymieszać składniki sosu.
- W woku rozgrzać olej i wrzucić czosnek i białą część cebulki, smażyć mieszając przez 1 minutę. Dodać pozostałe warzywa (poza szczypiorem) i smażyć mieszając kolejne 3-4 minuty.
- Dodać sos sojowy i ocet ryżowy, zamieszać i przykryć pokrywką. Dusić na małym ogniu około 5 minut.
- Wlać sos do woka, następnie gotować jeszcze na wolnym ogniu przez minutę, mieszając. Wsypać pokrojony szczypior, zamieszać i podawać gorące.