Przejdź do treści

Bulion wegański z miso

Bulion wegański z miso

Bulion wegański z miso to propozycja esencjonalnej bazy do zup w stylu japońskim. Przed gotowaniem warzywa użyte do wykonania bulionu są poddawane karmelizacji. W tym celu polewa się je pastą miso a następnie piecze w piekarniku. Wstępna karmelizacja warzyw powoduje, że wywar jest bardzo esencjonalny i ma apetyczny ciemny kolor. Wywar ten świetnie sprawdza się jako gotowa zupa podana z różnymi makaronami (soba, ramen, mie, makaron ryżowy, makaron shirataki etc.). Bulion wegański z miso może być także bazą do innych zup lub dodatkiem do sosów.

Warzywa:

  • 2 szt. marchewki
  • 2 szt. pietruszki
  • 1 szt. selera
  • 1 szt. pora
  • 2 szt. cebuli
  • 1 płat wodorostów kombu

Pasta miso:

  • 2 łyżki pasty miso
  • trochę wody

Przyprawy:

  • 2 szt. liści laurowych
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka pasty miso

Dodatki (kilka opcji do wyboru):

  • makaron soba
  • makaron ramen
  • makaron mie
  • makaron ryżowy
  • makaron shirataki
  1. Warzywa drobno tniemy w plasterki. 2 łyżki pasty miso mieszamy z wodą, aż zrobi się „luźna” pasta. Warzywa i kombu wykładamy na blachę do pieczenia, polewamy pastą miso z wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1 godzinę, aż warzywa się skarmelizują.
  2. Upieczone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (1,25 litra) i zagotowujemy. Dodajemy liście laurowe, pieprz, miso i gotujemy ok. 40 min. Kiedy bulion ma już głęboki ciemny kolor i intensywny smak, warzywa przecedzamy przez drobne sito. Bulion gotowy, można go podać z makaronem i posypać posiekaną dymką, może też posłużyć jako baza do innych zup i sosów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *