Bakłażan duszony na ostro to bardzo smaczne danie wegetariańskie, niskokaloryczne a jednocześnie zawierające dużo cennych wartości odżywczych. Bakłażan zwany również oberżyną, gruszką miłosną posiada dużo potasu, żelaza wapnia i magnezu. Jedzenie tego warzywa gwarantuje podobno długie życie. Polecane jest szczególnie dla nadciśnieniowców, diabetyków i ludzi z chorobą wieńcową. Danie lekko ostre, miłośnicy bardzo pikantnych dań mogą dołożyć dodatkowe papryczki i więcej sosu chili.    
        | Prep Time | 30 minut | 
| Servings | 
             
         osoby     
                 | 
                    
        
    Ingredients
    
                - 1 szt. bakłażana duży
 - 1 łyżka soli
 - 2 łyżeczki świeżego imbiru posiekanego
 - 2 ząbki czosnku posiekane
 - 1 szt. papryczki chili suszonej posiekanej
 - 1 szt. cebuli pociętej w krążki
 - 2 łyżki oleju do smażenia
 
        Sos:    
                - 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
 - 2 łyżeczki sosu hoisin
 - 1/2 łyżeczki sosu chili
 - 1 łyżeczka cukru brązowego
 - 1 łyżeczka octu ryżowego
 - 1 szklanka bulionu lub wody (w wersji wege użyć wywaru warzywnego)
 
        Dodatek:    
                - 1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
 
            
 
 
        
    Ingredients
     
                
 
        Sos:     
                
 
        Dodatek:     
                
  | 
                                
        
    Instructions
    
                
        
    Share this Recipe
    
                
        
