Przejdź do treści

Bulion drobiowy z ryżem i jajkiem

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Bulion drobiowy z ryżem i jajkiem
Bulion drobiowy z ryżem i jajkiem to pożywna tajska, która może stanowić samodzielny posiłek. W zależności od upodobań, jajka można usmażyć jak omlet lub wbić bezpośrednio do zupy.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Zupy
Kuchnia Kuchnia tajska
Czas przygotowania 10 minut
Czas oczekiwania 20 minut gotowania ryżu
Porcje
osoby
Składniki
Rodzaj dania Zupy
Kuchnia Kuchnia tajska
Czas przygotowania 10 minut
Czas oczekiwania 20 minut gotowania ryżu
Porcje
osoby
Składniki
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Wcześniej przygotować bulion drobiowy wykonany wg. przepisu lub przy użyciu kurczaka w proszku. Ugotować także ryż jaśminowy wg. przepisu
    Bulion drobiowy z ryżem i jajkiem
  2. W woku rozgrzać olej i wrzucić rozdrobniony czosnek.
  3. Dodać mieloną wieprzowinę i smażyć przez 2 minuty mieszając.
    Bulion drobiowy z ryżem i jajkiem
  4. Dołożyć imbir, cebulkę i chili.
  5. Odsunąć wszystko na bok patelni i w wolne miejsce wbić jajka. Lekko zamieszać aby za bardzo nie rozdrobnić jajek.
    Bulion drobiowy z ryżem i jajkiem
  6. Kiedy jajka się zetną dodać bulion.
    Bulion drobiowy z ryżem i jajkiem
  7. Doprowadzić do wrzenia, dolać sos rybny i dodać ugotowany ryż.
  8. Doprawić do smaku octem ryżowym, solą i pieprzem.
  9. Rozlać do miseczek bulion tak, żeby w każdej znalazł się kawałek jajka. Podawać posypany posiekaną dymką.
    Bulion drobiowy z ryżem i jajkiem
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *