Przejdź do treści

Curry z dyni i białej fasoli

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Curry z dyni i białej fasoli
Curry z dyni i białej fasoli to pikantne curry o żółtym kolorze kurkumy, bardzo popularne w Indiach. Nazwa pochodzi od tamilskiego słowa kari oznaczającego pikantny, rzadki sos do ryżu. Taki "gulasz" można przygotować z samych warzyw jak i z dodatkiem mięsa. Tutaj proponujemy średnio pikantne curry bezmięsne z głównym składnikami dynią i białą fasolą.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 500 g dyni
  • 1 puszka białej fasoli drobnej
  • 5 szt. pomidorów
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Przyprawy:
Dodatkowo:
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 500 g dyni
  • 1 puszka białej fasoli drobnej
  • 5 szt. pomidorów
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Przyprawy:
Dodatkowo:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Dynię obrać, usunąć włókna i pestki, następnie pokroić w kostkę.
  2. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kawałki.
    Curry z dyni i białej fasoli
  3. Rozgrzać olej, wrzucić czosnek i dynię. Smażyć przez 2 minuty a następnie wlać 3 łyżki wody, przykryć patelnię i dusić na małym ogniu przez 7-8 minut.
  4. Wrzucić pomidory i fasolę, następnie dodać wszystkie przyprawy.
    Curry z dyni i białej fasoli
  5. Wymieszać wszystko i doprowadzić do wrzenia. Na talerzach rozkładać porcję ryżu i curry.
    Curry z dyni i białej fasoli
  6. Curry z dyni i białej fasoli
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *