Przejdź do treści

Ogórki syczuańskie / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Ogórki syczuańskie
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Przepis pochodzi z gazetowego wydania przepisów kuchni chińskiej, okładka obdarta więc nie znam autora. Ale wiele przepisów już wypróbowałam więc ręczę za efekt. A tym bardziej kiedy produkty są dostępne, książeczka wydana w latach 80-tych. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Przystawki, Sałatki
Czas przygotowania 10 minut
Czas oczekiwania 8 godzin
Porcje
osoby
Składniki
Rodzaj dania Przystawki, Sałatki
Czas przygotowania 10 minut
Czas oczekiwania 8 godzin
Porcje
osoby
Składniki
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Umyte nie obrane ogórki przepołowić, łyżeczką wybrać nasiona, pokroić w plasterki o grubości 1,5 cm. Przełożyć do miski posypać solą, odstawić na 4 godziny
  2. Odlać sok, ogórki przełożyć do salaterki, dodać czosnek i chili.
  3. Olej sezamowy rozgrzać w małym rondelku, polać nim ogórki
  4. Ocet zagotować, polać ogórki.
  5. Ogórki posypać cukrem, sosem sojowym i chili, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na 4 godz.
  6. Ogórki można przechowywać do tygodnia w lodówce, podawać jako przystawkę lub do drugiego dania, pasują do wszystkiego. Super na piknik.
Udostępnij ten przepis
 

1 komentarz do “Ogórki syczuańskie / Przepis internauty”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *