Przejdź do treści

Papryka faszerowana na sposób orientalny

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Papryka faszerowana na sposób orientalny
Papryka faszerowana na sposób orientalny to danie typu fusion, znana w europejskich kuchniach faszerowana papryka przygotowana w stylu orientalnym.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 1,5 godziny
Porcje
osoby
Składniki
Do posypania/polania:
Czas przygotowania 1,5 godziny
Porcje
osoby
Składniki
Do posypania/polania:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Papryki umyć, przekroić każdą wzdłuż na pół i usunąć pestki.
    Papryka faszerowana na sposób orientalny
  2. Na patelni rozgrzać olej do smażenia z 1 łyżeczką oleju sezamowego. Wrzucić cebulę i czosnek, smażyć do lekkiego zeszklenia. Dołożyć marchew i smażyć mieszając jeszcze przez 3-4 minuty. Odstawić do ostygnięcia.
    Papryka faszerowana na sposób orientalny
  3. Mięso wymieszać z ryżem, jajkiem, kolendrą (lub pietruszką) i 1 łyżeczką oleju sezamowego. Dodać przesmażone cebulę, czosnek i marchew. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą 5 smaków.
  4. Wymieszać wszystko starannie i napełniać farszem papryki.
  5. Układać ciasno w żaroodpornym naczyniu. Zalać rosołem i przykryć naczynie aluminiową folią.
    Papryka faszerowana na sposób orientalny
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika (220 st C) na 40 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia usunąć folię aby papryki zarumieniły się od góry.
  7. Przed podaniem posypać ziarnami sezamu i polać ostrym sosem chili.
    Papryka faszerowana na sposób orientalny
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *