Przejdź do treści

Sałatka słodko-kwaśna z rzodkwi i marchwi (do sushi)

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Sałatka słodko-kwaśna z rzodkwi i marchwi (do sushi)
Sałatka słodko-kwaśna z rzodkwi i marchwi to sałatka podawano często do sushi. Dodatek świeżego imbiru dodaje jej ostrego smaku.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 szt. białej rzodkwi (małej)
  • 2 szt. marchewki
  • 1 łyżka soli
Sos:
Do posypania:
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 szt. białej rzodkwi (małej)
  • 2 szt. marchewki
  • 1 łyżka soli
Sos:
Do posypania:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Rzodkiew i marchew obrać, opłukać i pokroić w słupki grubości zapałki i długości 4 cm. Wrzucić do miski, przesypać solą i pozostawić na 10 minut aby warzywa puściły sok.
    Sałatka słodko-kwaśna z rzodkwi i marchwi (do sushi)
  2. Przepłukać warzywa pod strumieniem zimnej wody, odsączyć i lekko odcisnąć.
  3. Połączyć składniki sosu: ocet z cukrem, sosem sojowym, imbirem i skórką z cytryny. Polać warzywa sosem i odstawić do zamarynowania na godzinę, od czasu do czasu mieszając.
  4. Rozłożyć na talerzyki posypując sezamem. Podawać do sushi i innych dań japońskich.
    Sałatka słodko-kwaśna z rzodkwi i marchwi (do sushi)
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *