Przejdź do treści

Skrzydełka grillowane po tajsku

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Skrzydełka grillowane po tajsku
Skrzydełka grillowane po tajsku to aromatyczne tajskie skrzydełka o lekko pikantnym smaku, możemy je przygotować w piekarniku a także na grillu węglowym lub elektrycznym.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 3 godziny
Porcje
osoby
Składniki
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 3 godziny
Porcje
osoby
Składniki
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. W moździerzu rozetrzeć na gładką masę ziarenka kolendry, posiekany galangal i czosnek. Dodać stopniowo miód, olej sezamowy, sos sojowy, sok z limonki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  2. Umyć skrzydełka a następnie zawinąć ich cienkie końce pod grubszą część tak aby powstały zgrabne trójkąty.
  3. Włożyć skrzydełka do dużej miseczki i zalać wcześniej przygotowaną marynatą. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
    Skrzydełka grillowane po tajsku
  4. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Ułożyć skrzydełka na ruszcie grillowym wyłożonym folią metalową. Piec około 20-25 min przewracając od czasu do czasu.
    Skrzydełka grillowane po tajsku
  5. Podawać z ulubioną surówką i ryżem jaśminowym. U nas sałątka z kapusty pekińskiej i mango (zobacz przepis).
    Skrzydełka grillowane po tajsku
Udostępnij ten przepis