Przejdź do treści

Surówka z ogórków po chińsku

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Surówka z ogórków po chińsku
Surówka z ogórków po chińsku to warzywny dodatek w stylu azjatyckim, bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Surowe, zasolone ogórki doprawione konkretnym słodko-kwaśno-pikantnym sosem. To pikantne danie warzywne najlepiej serwować jako dodatek do łagodnych dań mięsnych. Powinno też bardzo dobrze smakować do polskich dań typu "schabowy".
Głosów: 4
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 6 szt. ogórków gruntowych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
Sos:
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 6 szt. ogórków gruntowych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
Sos:
Głosów: 4
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Ogórki tniemy na ćwiartki, a następnie każda ćwiartkę w poprzek na pół. Następnie każdy kawałek kładziemy na deskę skórą do góry, płaską częścią noża uderzamy od góry w celu delikatnego zmiażdżenia miąższu.
  2. Pocięte ogórki posypujemy solą i cukrem, odstawiamy na pół godziny.
  3. Odsączamy ogórki z płynu i zalewamy sosem, podajemy schłodzone jako warzywny dodatek.
    Surówka z ogórków po chińsku
Udostępnij ten przepis