Zielony stir-fry to błyskawiczne warzywne danie z woka. Krótko smażone zielone warzywa, przyprawione na słono, lekko pikantne. Zielony stir-fry to kwintesencja kuchni chińskiej świeże składniki, krótko smażone w woku na niewielkiej ilości oleju. Danie to może być podane jako lekka przekąska ale najlepiej jest je podać jako warzywny dodatek do dania mięsnego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
| Prep Time | 15 minut |
| Servings |
osoby
|
Ingredients
- kilka różyczek brokuła
- 1/2 szt. cukinii pociętej w półplasterki
- 1/2 szt. papryki zielonej pocięte w paski
- 1 łyżka świeżego imbiru startego
- 3 ząbki czosnku posiekanego lub wyciśniętego
- 1 szt. papryczki chili suszonej posiekanej
- 1 szt. szalotki lub 1 mała cebula
- 2 łyżki oleju arachidowego
Sos:
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
Do posypania:
- garść orzechów różne rodzaje (może być mieszanka), uprażone na patelni
- świeża kolendra
Ingredients
Sos:
Do posypania:
|
Instructions
- W woku podgrzewamy 2 łyżki oleju arachidowego. Mieszając smażymy krótko imbir i czosnek (aż poczujemy zapach - ok. 30 sekund).
- Dodajemy warzywa i smażymy mieszając 2-3 minuty.
- Dodajemy sos i smażymy kolejne 2 minuty aż warzywa zmiękną a sos się zredukuje. Podajemy posypane świeżą kolendrą i posiekanymi orzechami.
Share this Recipe
