Przejdź do treści

Słodko-kwaśna surówka z czerwonej kapusty z orzeszkami ziemnymi

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Słodko-kwaśna surówka z czerwonej kapusty z orzeszkami ziemnymi
Słodko-kwaśna surówka z czerwonej kapusty z orzeszkami ziemnymi to doskonały dodatek do chińskich dań, szczególnie smaczna jako kontrast do pikantnych smaków.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 10 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1/4 główki kapusty czerwonej średniej wielkości
  • 1/2 szt. pomarańczy sam wyciśnięty sok
  • 1 łyżeczka skórki z pomarańczy startej z pomarańczy
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu do smaku
  • garść orzeszków ziemnych
Czas przygotowania 10 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1/4 główki kapusty czerwonej średniej wielkości
  • 1/2 szt. pomarańczy sam wyciśnięty sok
  • 1 łyżeczka skórki z pomarańczy startej z pomarańczy
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu do smaku
  • garść orzeszków ziemnych
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Kapustę cienko poszatkować i wrzucić do miski.
  2. Pomarańczę dokładnie wymyć, sparzyć. Otrzeć 1 łyżeczkę skórki z pomarańczy i dodać do kapusty.
  3. Wycisnąć sok z połowy pomarańczy, wlać do kapusty, dodać sos sojowy, olej sezamowy, cukier, sól i pieprz do smaku.
  4. Wymieszać i odstawić aż kapusta zmięknie - na ok. 30 minut. Podawać kapustę posypaną orzeszkami ziemnymi (całymi lub pokruszonymi - według gustu).
    Słodko-kwaśna surówka z czerwonej kapusty z orzeszkami ziemnymi
Udostępnij ten przepis