Kimchi z nadziewanych ogórków Kimchi Oisobagi to kolejna odmiana kimchi, tym razem z krótkich zielonych ogórków. Ten rodzaj kimchi nie wymaga długiego kiszenia. Można serwować je tego samego dnia ale lepsze i bardziej pikantne będzie w dniu następnym. W wersji wegetariańskiej / wegańskiej sos rybny należy zastąpić sosem sojowym.
Obieramy marchewkę, ogórki pozostawiamy ze skórką.
Ogórki kroimy na pół i nacinamy każdy kawałek na cztery części uważając aby nie przekroić do końca.
Wkładamy ogórki do miski i przesypujemy starannie solą. Odstawiamy na minimum godzinę.
W tym czasie kroimy marchewkę w słupki i dymkę w centymetrowe kawałki. Rozgniatamy czosnek i siekamy.
Wrzucamy warzywa do drugiej miski, wlewamy sos rybny, miód, olej sezamowy, dodajemy płatki chilli i wsypujemy ziarno sezamu.
Zakładamy rękawiczki gumowe i mieszamy ręką dokładnie składniki nadzienia.
Płuczemy ogórki w zimnej wodzie i po odsączeniu nadziewamy każdy kawałek ogórka farszem.
Układamy tak przygotowane porcje w szklanym słoju i odstawiamy na co najmniej godzinę, ale kimchi lepsze będzie następnego dnia.
Share this Recipe
Ta strona używa ciasteczek - małych plików tekstowych, zapisywanych na Twoim komputerze. Zmień ustawienia przeglądarki, by je wyłączyć.