Brokuł w cieście po indyjsku Pakora Masala
Brokuł w cieście po indyjsku Pakora Masala to bardzo popularna przekąska w kuchni indyjskiej. Kawałki warzyw macza się w cieście z mąki z ciecierzycy i smaży w głębokim oleju. Proste do wykonania danie, jednak pamiętać należy żeby przygotować równe, małe kawałki produktów do obsmażania aby równomiernie się rumieniły w oleju. Zamiast brokuła można użyć kalafiora, cukinii, papryki czy tofu. Smażone warzywa podaje się z sosami do maczania jogurtowo-czosnkowym i/lub miętowym.
- 1 brokuł
Ciasto:
- 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki mąki kukurydzianej ((nadaje chrupkości))
- 1/2 łyżki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka tandoori masala
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Sosy do maczania:
- sos jogurtowo-czosnkowy ((do jogurtu wycisnąc czosnek, lekko posolić))
- sos miętowy
- Brokuły podzielić na równe różyczki wielkości małego kęsa.
- Włożyć do wrzątku, przykryć pokrywką, doprowadzić wodę do wrzenia i odcedzić.
- Obie mąki wymieszać z przyprawami, proszkiem do pieczenia i wodą.
- Wyrobić łyżką ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
- Kawałki brokuła obtaczać w przygotowanej panierce i smażyć na oleju z obu stron, na złoto.
- Wyjmować z patelni łyżką cedzakową na papier kuchenny w celu odsączenia nadmiaru oleju.
- Podawać z sosem jogurtowo czosnkowym i/lub sosem miętowym.