Przejdź do treści

Brokuł w cieście po indyjsku Pakora Masala

Brokuł w cieście po indyjsku Pakora Masala

Brokuł w cieście po indyjsku Pakora Masala

Brokuł w cieście po indyjsku Pakora Masala to bardzo popularna przekąska w kuchni indyjskiej. Kawałki warzyw macza się w cieście z mąki z ciecierzycy i smaży w głębokim oleju. Proste do wykonania danie, jednak pamiętać należy żeby przygotować równe, małe kawałki produktów do obsmażania aby równomiernie się rumieniły w oleju. Zamiast brokuła można użyć kalafiora, cukinii, papryki czy tofu. Smażone warzywa podaje się z sosami do maczania jogurtowo-czosnkowym i/lub miętowym.

  • 1 brokuł

Ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej ((nadaje chrupkości))
  • 1/2 łyżki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka tandoori masala
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia

Sosy do maczania:

  • sos jogurtowo-czosnkowy ((do jogurtu wycisnąc czosnek, lekko posolić))
  • sos miętowy
  1. Brokuły podzielić na równe różyczki wielkości małego kęsa.
  2. Włożyć do wrzątku, przykryć pokrywką, doprowadzić wodę do wrzenia i odcedzić.
  3. Obie mąki wymieszać z przyprawami, proszkiem do pieczenia i wodą.
  4. Wyrobić łyżką ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
  5. Kawałki brokuła obtaczać w przygotowanej panierce i smażyć na oleju z obu stron, na złoto.
  6. Wyjmować z patelni łyżką cedzakową na papier kuchenny w celu odsączenia nadmiaru oleju.
  7. Podawać z sosem jogurtowo czosnkowym i/lub sosem miętowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *