Tofu, gluten, grzyby

Jednymi z najpopularniejszych grzybów chińskich są grzyby mun oraz grzyby shitake. Świetnie współgrają z takimi mięsami, jak wieprzowina, kurczak czy wołowina. Odmiana mun swoją popularność zawdzięcza chrupkiej konsystencji, która doceniana jest przez największych smakoszy. Grzyby shitake mają natomiast wyraźny smak i aromat, który nie tylko doskonale współgra z daniami kuchni chińskiej, ale także tajskiej, koreańskiej i japońskiej – to jeden z podstawowych składników japońskiego bulionu dashi.

Prawdziwy rarytas – tofu chińskie i grzyby w niezwykłych odsłonach orientu

Tofu chińskie, czyli ścięty napój sojowy, kreuje niesamowitą, smaczną historię, również w kuchni chińskiej. W ofercie naszego sklepu internetowego kuchnieorientu.pl dostępne jest m.in. tofu miękkie (soft) oraz tofu orientalne zwarte, określane także mianem twardego.

Tofu miękkie wyróżnia się aksamitną konsystencją, dzięki czemu może być stosowane jako baza do sosów lub jako zamiennik jogurtu czy śmietany. Natomiast tofu zwarte jest mniej podatne na rozdrobnienie, w wyniku czego świetnie nadaje się do panierowania i smażenia. Ciekawym wydaniem jest tofu suszone (w postaci lasek), które w smaku przypomina mięso. Należy zaznaczyć, iż jest ono bogate w tłuszcze nienasycone, białko, żelazo i wapń. Prawdziwym rarytasem jest jednak tofu fermentowane z chili o średniej ostrości. Określane jest mianem „śmierdzącego tofu”, ma mocny smak i wyrazisty zapach, który porównywany jest do najbardziej wyrazistych serów pleśniowych. Stinky Tofu po chińsku chętnie spożywane jest jako przekąska, a także śniadaniowy dodatek do doprawienia niecodziennej owsianki czy kleiku.

Tofu chińskie jest bardzo często uzupełnieniem odżywczym dla wegetarian, którzy chętnie wykorzystują ten produkt w sałatkach, zupach i innych daniach. Rozsmakuj się w kuchni chińskiej – zamów pyszne grzyby mun, shitake oraz prawdziwe tofu orientalne już teraz!