Przejdź do treści

Bakłażan duszony na ostro

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Bakłażan duszony na ostro
Bakłażan duszony na ostro to bardzo smaczne danie wegetariańskie, niskokaloryczne a jednocześnie zawierające dużo cennych wartości odżywczych. Bakłażan zwany również oberżyną, gruszką miłosną posiada dużo potasu, żelaza wapnia i magnezu. Jedzenie tego warzywa gwarantuje podobno długie życie. Polecane jest szczególnie dla nadciśnieniowców, diabetyków i ludzi z chorobą wieńcową. Danie lekko ostre, miłośnicy bardzo pikantnych dań mogą dołożyć dodatkowe papryczki i więcej sosu chili.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sos:
Dodatek:
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sos:
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Bakłażany umyć, pokroić w kostkę 2x2cm i przesypać solą. Pozostawić na 10 minut aby puściły sok. Następnie dokładnie wypłukać w zimnej wodzie i wysuszyć na ręczniku papierowym.
    Bakłażan duszony na ostro
  2. W woku rozgrzać olej, wrzucić imbir, czosnek, papryczkę i cebulę. Smażyć mieszając przez minutę. Dołożyć bakłażany i smażyć dalej przez 2 minuty.
    Bakłażan duszony na ostro
  3. Dodać wymieszany sos. Gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut aż sos zgęstnieje. Podawać potrawę na gorąco z ryżem lub jako składnik kilkudaniowego chińskiego obiadu.
    Bakłażan duszony na ostro
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *