Przejdź do treści

Gruszki z bakaliami i imbirem

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Gruszki z bakaliami i imbirem
Gruszki z bakaliami i imbirem to chiński orzeźwiający deser owocowy. Można go serwować po posiłku ale Chińczycy słodkie potrawy podają także jako przekąskę między głównymi daniami.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 łyżka moreli suszonych sparzonych i grybo posiekanych
  • 2 łyżki migdałów grubo posiekanych
  • 1 łyżka świeżego imbiru posiekanego
  • 1 łyżka miodu w wersji wegańskiej zastąpić syropem klonowym
  • 1 łyżka konfitury malinowej
  • 4 szt. gruszki
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 250 ml soku z pomarańczy świeżego
  • 100 ml wina ryżowego lub wytrawnego białego wina
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 łyżka moreli suszonych sparzonych i grybo posiekanych
  • 2 łyżki migdałów grubo posiekanych
  • 1 łyżka świeżego imbiru posiekanego
  • 1 łyżka miodu w wersji wegańskiej zastąpić syropem klonowym
  • 1 łyżka konfitury malinowej
  • 4 szt. gruszki
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 250 ml soku z pomarańczy świeżego
  • 100 ml wina ryżowego lub wytrawnego białego wina
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Wymieszać pokrojone morele i migdały z imbirem, miodem i konfiturą.
    Gruszki z bakaliami i imbirem
  2. Obrać gruszki, wydrążyć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny.
  3. Umieścić gruszki w żaroodpornym naczyniu i napełnić je farszem.
    Gruszki z bakaliami i imbirem
  4. Polać sokiem z pomarańczy wymieszanym z sherry i wstawić do nagrzanego do 175ºC piekarnika.
  5. Zapiekać przez 15-20 minut. Podawać gorące, polane powstałym sokiem. Można dodatkowo posypać startym, świeżym cynamonem.
    Gruszki z bakaliami i imbirem
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *