Przejdź do treści

Panang curry z kalafiora

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Panang curry z kalafiora
Panang curry z kalafiora to kolejne tajskie danie w głębokim sosie z mleka kokosowego. Tym razem do przygotowania dania użyłem mało znanej pasty curry Panang, która jest najłagodniejszą odmianą pasty curry. Stosunkowo niska pikantność powoduje, że pasta Panang jest idealnym rozwiązaniem dla osób nie przepadających za ostrością a chcących zakosztować urzekających tajskich smaków.

Panang curry z kalafiora jest daniem jarskim, zawiera jednak ukochany przez Tajów sos rybny, który wegetarianie i weganie powinni zastąpić tajskim sosem sojowym. Jak wszystkie dania curry w głębokim sosie tak i to najlepiej smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym.
Głosów: 4
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Dodatki:
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Dodatki:
Głosów: 4
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy 2 łyżki oleju wrzucamy kalafiora, ziemniaki, cebulę i czosnek. Podsmażamy kilka minut.
  2. Dodajemy pastę curry, kmin, imbir i mleko kokosowe, doprawiamy cukrem, sosem rybnym i sokiem z limonki.
  3. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy aż warzywa zmiękną. Podajemy z ryżem, posypane świeżymi ziołami.
    Panang curry z kalafiora
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *