Sałata smażona po chińsku to popularna warzywna przekąska. Pocięta sałata lodowa krótko przesmażona z czosnkiem i dymką z dodatkiem sporej ilości pysznego śliwkowo-sojowego sosu. Tego typu dania są bardzo popularne w Chinach, warzywo (najczęściej liściaste) przesmaża się krótko z dodatkiem czosnku, imbiru, dymki, chili następnie doprawia rożnymi sosami (zazwyczaj na bazie sosu sojowego). Takie "smażone liście" spożywa się czasami jako przekąskę ale najczęściej są daniem warzywnym towarzyszącym innym daniom podczas wielodaniowego chińskiego posiłku.
Sałata smażona po chińsku doprawiona jest ciekawym 3-smakowym sosem: słodko (sos śliwkowy), kwaśno (ocet ryżowy), słonym (sos sojowy). Dodatek przesmażonej wędliny ma podobną funkcje jak okrasa w pierogach, dodaje daniu smaku umami. Wegetarianie i weganie powinni zastąpić przesmażoną szynkę przesmażoną cebulką.
Sałata smażona po chińsku doprawiona jest ciekawym 3-smakowym sosem: słodko (sos śliwkowy), kwaśno (ocet ryżowy), słonym (sos sojowy). Dodatek przesmażonej wędliny ma podobną funkcje jak okrasa w pierogach, dodaje daniu smaku umami. Wegetarianie i weganie powinni zastąpić przesmażoną szynkę przesmażoną cebulką.
Prep Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 główka sałaty lodowej lub sałaty
- 3-4 plasterki wędliny np. szynka konserwowa, w wersji wege zastąpić przesmażoną cebulką
- 1 szt. cebuli dymki
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
Sos śliwkowo-sojowy
- 2 łyżki sosu śliwkowego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 3 łyżki wody
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Ingredients
Sos śliwkowo-sojowy
|
Instructions
Share this Recipe