Przejdź do treści

Sałata smażona po chińsku

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Sałata smażona po chińsku
Sałata smażona po chińsku to popularna warzywna przekąska. Pocięta sałata lodowa krótko przesmażona z czosnkiem i dymką z dodatkiem sporej ilości pysznego śliwkowo-sojowego sosu. Tego typu dania są bardzo popularne w Chinach, warzywo (najczęściej liściaste) przesmaża się krótko z dodatkiem czosnku, imbiru, dymki, chili następnie doprawia rożnymi sosami (zazwyczaj na bazie sosu sojowego). Takie "smażone liście" spożywa się czasami jako przekąskę ale najczęściej są daniem warzywnym towarzyszącym innym daniom podczas wielodaniowego chińskiego posiłku.

Sałata smażona po chińsku doprawiona jest ciekawym 3-smakowym sosem: słodko (sos śliwkowy), kwaśno (ocet ryżowy), słonym (sos sojowy). Dodatek przesmażonej wędliny ma podobną funkcje jak okrasa w pierogach, dodaje daniu smaku umami. Wegetarianie i weganie powinni zastąpić przesmażoną szynkę przesmażoną cebulką.
Votes: 6
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Prep Time 15 minut
Servings
osoby
Ingredients
  • 1 główka sałaty lodowej lub sałaty
  • 3-4 plasterki wędliny np. szynka konserwowa, w wersji wege zastąpić przesmażoną cebulką
  • 1 szt. cebuli dymki
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
Sos śliwkowo-sojowy
Prep Time 15 minut
Servings
osoby
Ingredients
  • 1 główka sałaty lodowej lub sałaty
  • 3-4 plasterki wędliny np. szynka konserwowa, w wersji wege zastąpić przesmażoną cebulką
  • 1 szt. cebuli dymki
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
Sos śliwkowo-sojowy
Votes: 6
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Sałatę przecinamy na pół a następnie w poprzek co 3-4cm.
    Sałata smażona po chińsku cięcie sałaty
  2. Plasterki wędliny tniemy w małe kwadraty ok. 1x1cm.
    Sałata smażona po chińsku cięcie wędliny
  3. Wędlinę przesmażamy na 1 łyżce oleju. Powinna być zarumieniona i lekko chrupiąca, jest to rodzaj okrasy dodający daniu smaku. Przesmażona wędlinę odstawiamy.
    Sałata smażona po chińsku smażenie wędliny
  4. Szczypior z dymki siekamy, czosnek wyciskamy. Mieszamy wszystkie składniki sosu.
    Sałata smażona po chińsku wszystkie składniki
  5. W woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wrzucamy dymkę, czosnek i smażymy mieszając 30 sekund.
    Sałata smażona po chińsku smażenie dymki i czosnku
  6. Dodajemy pociętą sałatę lodową. Smażymy mieszając od czasu do czasu 2-3 minuty aż sałata siądzie i puści sok.
    Sałata smażona po chińsku smażenie sałaty
  7. Dodajemy sos i przesmażoną wędlinę.
    Sałata smażona po chińsku dodanie wędliny i sosu
  8. Rozgarniamy sałatę na boki, żeby sos zebrał się pośrodku. Zagotowujemy sos aż zgęstnieje, następnie mieszamy dokładnie z sałatą. Kiedy sałata dobrze pokryje się sosem danie jest gotowe.
    Sałata smażona po chińsku danie gotowe w woku
Share this Recipe