Przejdź do treści

Sałata smażona po chińsku

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Sałata smażona po chińsku
Sałata smażona po chińsku to popularna warzywna przekąska. Pocięta sałata lodowa krótko przesmażona z czosnkiem i dymką z dodatkiem sporej ilości pysznego śliwkowo-sojowego sosu. Tego typu dania są bardzo popularne w Chinach, warzywo (najczęściej liściaste) przesmaża się krótko z dodatkiem czosnku, imbiru, dymki, chili następnie doprawia rożnymi sosami (zazwyczaj na bazie sosu sojowego). Takie "smażone liście" spożywa się czasami jako przekąskę ale najczęściej są daniem warzywnym towarzyszącym innym daniom podczas wielodaniowego chińskiego posiłku.

Sałata smażona po chińsku doprawiona jest ciekawym 3-smakowym sosem: słodko (sos śliwkowy), kwaśno (ocet ryżowy), słonym (sos sojowy). Dodatek przesmażonej wędliny ma podobną funkcje jak okrasa w pierogach, dodaje daniu smaku umami. Wegetarianie i weganie powinni zastąpić przesmażoną szynkę przesmażoną cebulką.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 główka sałaty lodowej lub sałaty
  • 3-4 plasterki wędliny np. szynka konserwowa, w wersji wege zastąpić przesmażoną cebulką
  • 1 szt. cebuli dymki
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
Sos śliwkowo-sojowy
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 główka sałaty lodowej lub sałaty
  • 3-4 plasterki wędliny np. szynka konserwowa, w wersji wege zastąpić przesmażoną cebulką
  • 1 szt. cebuli dymki
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
Sos śliwkowo-sojowy
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Sałatę przecinamy na pół a następnie w poprzek co 3-4cm.
  2. Plasterki wędliny tniemy w małe kwadraty ok. 1x1cm.
  3. Wędlinę przesmażamy na 1 łyżce oleju. Powinna być zarumieniona i lekko chrupiąca, jest to rodzaj okrasy dodający daniu smaku. Przesmażona wędlinę odstawiamy.
  4. Szczypior z dymki siekamy, czosnek wyciskamy. Mieszamy wszystkie składniki sosu.
  5. W woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wrzucamy dymkę, czosnek i smażymy mieszając 30 sekund.
  6. Dodajemy pociętą sałatę lodową. Smażymy mieszając od czasu do czasu 2-3 minuty aż sałata siądzie i puści sok.
  7. Dodajemy sos i przesmażoną wędlinę.
  8. Rozgarniamy sałatę na boki, żeby sos zebrał się pośrodku. Zagotowujemy sos aż zgęstnieje, następnie mieszamy dokładnie z sałatą. Kiedy sałata dobrze pokryje się sosem danie jest gotowe.
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *