Przejdź do treści

Szpinak smażony w cieście Zha bocai yu

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Szpinak smażony w cieście Zha bocai yu
Szpinak smażony w cieście Zha bocai yu to danie to pochodzące z kuchni katońskiej i bardzo przypomina japońską tempurę. W taki sam sposób możemy również przygotować liście kalafiora. Jest to rodzaj przekąski, która może być także elementem kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Ciasto:
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki drożdży w proszku
  • 1 szt. jajka
  • sól
  • pieprz
  • 3/4 szklanki zimnej wody
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Ciasto:
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki drożdży w proszku
  • 1 szt. jajka
  • sól
  • pieprz
  • 3/4 szklanki zimnej wody
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Oczyścić i dokładnie opłukać liście szpinaku. Obsuszyć papierowym ręcznikiem aby ciasto dobrze przywierało do liści.
  2. Wymieszać w miseczce mąkę, drożdże, jajko, sól i pieprz. Dolać wody aż do uzyskania konsystencji lejącego ciasta i kilka minut wyrabiać widelcem.
  3. Rozgrzać olej w woku. Obtaczać liście szpinaku w cieście i zanurzać je w gorącym oleju. Smażyć partiami do uzyskania złotego koloru.
    Szpinak smażony w cieście Zha bocai yu
  4. Wyjmować przy pomocy łyżki cedzakowej i obsączać z nadmiaru oleju na ręczniku kuchennym.
    Szpinak smażony w cieście Zha bocai yu
  5. Układać na podgrzanym półmisku. Podawać z ulubionymi sosami do maczania.
    Szpinak smażony w cieście Zha bocai yu
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *