Patelnia wok

Patelnie Woki – ze stali węglowej, z płaskim dnem, ręcznie kute

Patelnie WOK cieszą się coraz większa popularnością. Na rynku dostępne są warianty,wykonane w przeważającej większości z:

-Patelnie wok ze stali nierdzewnej,
-Patelnie wok z żeliwa,
-Patelnie wok z dodatkową powłoką zapewniającą nieprzywieranie potraw do dna patelni,
-Patelnie wok ze stali węglowej.

Zdecydowanie największą popularnością, jak i dużym uznaniem użytkowników cieszą się patelnia WOK ze stali węglowej. Takie patelnie doskonale sprawdzą się przede wszystkim do użytkowania na klasycznych kuchenkach gazowych. Patelnia WOK wykonana ze stali węglowej, choć jest stosunkowo niedroga (w porównaniu do wszystkich pozostałych) to jest z pewnością niezwykle praktyczna w zastosowaniu, pozwalając na stworzenie wielu doskonałych potraw i to nie tylko takich
kojarzonych z Azją.
Każda patelnia WOK ma jedną, bardzo charakterystyczną dla wszystkich tego typu urządzeń
(niezależnie od materiału wykonania) cechę – jest stosunkowo ciężka. Wszystko po to, aby stała bardzo
stabilnie na kuchence, a ryzyko przewrócenia się (w szczególności jeśli w jej wnętrzu znajduje się jakaś
zawartość) zostało zredukowane do minimum. Patelnie WOKI zawsze jednak przy mieszaniu potraw muszą być przytrzymywane za rączki – względy bezpieczeństwa.

Patelnia wok czyszczenie

Patelnie WOKI wykonywane ze stali węglowej teoretycznie wykorzystywane być powinny na specjalnie do tego celu przygotowanym palniku. Jednak znaczna większość w domu raczej go nie ma,
dlatego korzystając z patelni wok na klasycznej kuchence gazowej warto pomyśleć o wyborze woka z płaskim dnem. Woki z okrągłym dnem także nadają się do użytkowania na kuchenkach domowych jednak ich stabilność jest mniejsza.
Poza tym, że patelnie WOK doskonale nadają się do przygotowywania różnorodnych potraw, są
również niezwykle łatwe w utrzymaniu ich w czystości. Wystarczy powierzchnię patelni zalać gorąca woda i wyszorować przy pomocy specjalnej bambusowej szczotki. Jeżeli nie mamy bambusowej szczotki możemy umyć WOK przy pomocy szorstkiego zmywaka i gorącej wody, ewentualnie użyć delikatnego płynu do mycia naczyń (absolutnie nie nadaje się do mycia w zmywarce!) i osuszyć na gazie.
Użytkownicy patelni WOK doskonale wiedzą, że aby móc się cieszyć jaj najdłużej jej niezawodnością,
pod żadnym pozorem nie można pozostawiać jej mokrej. Przed użyciem koniecznie należy wok poddać konserwacji, to której wystarczy jedynie olej. Takie konserwowanie zawsze warto wykonać jeszcze przed pierwszym użyciem patelni. Przy tej czynności pamiętać jednak należy, aby zadbać o właściwą wentylację pomieszczenia, w którym przeprowadzane będzie konserwowanie patelni WOK. To czynność stosunkowo prosta. Suchy WOK należy natrzeć cienką warstwą oleju, rozgrzać na ogniu i poczekać, aż olej zacznie dymić a powierzchnia WOKA sczernieje. Następnie operację tą powtórzyć stopniowo na całym wnętrzu WOKA. Najlepiej w wypalaniu sprawdzi się olej o wysokiej temperaturze dymienia, czyli:

-olej arachidowy,
-ojek sojowy,
-olej rzepakowy

Całkowicie opalony WOK należy pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie umyć szczotką (lub zmywakiem) i gorącą wodą. Osuszyć na gazie i natrzeć wnętrze kroplą oleju.  WYPALANIE WOKA

Bardzo charakterystyczną cechą wszystkich patelni WOK są mocno zaokrąglone kształty oraz rączki – w zależności od konkretnego modelu w patelni znajduje się jedna rączka bądź dwa uchwyty. Kształt patelni w tym przypadku nie pozostaje bez jakiegokolwiek znaczenia, bowiem dzięki okrągłemu kształtowi, patelnia pozwala na jak najbardziej optymalne wykorzystanie energii podczas smażenia. Dodatkowo WOK umożliwia niemal każdemu (tak, nawet temu, kto takiej sztuczki w kuchni nigdy jeszcze nie stosował) łatwe podrzucanie dania dla dokładnego do smażenia. Patelnie WOK nie tylko sprawdzą się w przygotowaniu dań z kuchni azjatyckiej, ale również z przypadku przygotowywania dowolnych potraw.

Strona 1 z 212