Znajdź lub dodaj przepis

Najnowsze przepisy

Makaron ryżowy stir-fry z krewetkami to błyskawiczne danie z woka stanowiące pełen samodzielny posiłek. Makaron ryżowy, krewetki,warzywa i duża ilość smacznego, mocno pikantnego sosu. Idealne danie na lunch lub lekki obiad.

Zielony stir-fry to błyskawiczne warzywne danie z woka. Krótko smażone zielone warzywa, przyprawione na słono, lekko pikantne. Zielony stir-fry to kwintesencja kuchni chińskiej świeże składniki, krótko smażone w woku na niewielkiej ilości oleju. Danie to może być podane jako lekka przekąska ale najlepiej jest je podać jako warzywny dodatek do dania mięsnego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Grillowany łosoś z ostrygowym ramen to japońskie 3 składnikowe danie obiadowe. Grillowany, długo marynowany (całą noc) łosoś podany na makaronie ramen doprawionym sosem ostrygowym z dodatkiem ogórka posypanego płatkami chili. Bardzo proste w przygotowaniu, smaczne i zdrowe danie, polecam!

Miso ramen to klasyczna japońska zupa na bazie pasty miso z dodatkiem makaronu ramen i jajka marynowanego w sosie sojowym. Zupa to w odróżnieniu od klasycznej zupy miso wykonana jest na bulionie drobiowym (miso najczęściej wykonywane jest na bulionie rybnym), który w wersji wegetariańskiej należy zastąpić bulionem shitake lub bulionem z kombu. Jajko po ugotowaniu marynowane są w sosie sojowym. Dodaje im to dodatkowego smaku ale wymaga dużej ilości sosu sojowego, więc zabieg ten można ewentualnie opuścić. Miso ramen serwuje się zazwyczaj na lunch lub jako lekki obiad (z ewentualnym dodatkiem miseczki gotowanego ryżu japońskiego).

Makaron ramen z grzybami i jajkiem to błyskawiczne w przygotowaniu japońskie danie, które możemy zaserwować na śniadanie lub jako przekąskę. W wersji śniadaniowej makaron ten może być podany z dodatkowymi 2 plasterkami smażonego boczku. Makaron ramen należy ugotować twardawy  (gotować krócej o 1-2 minuty) ponieważ będzie jeszcze smażony na patelni.

Makaron ryżowy z warzywami stir-fry to w pełni wegetariańskie, błyskawiczne tajskie danie z woka. Cieniutkie kluski ryżowe z dużo ilością krótko smażonych warzyw, doprawione sosem sojowym i ostrym tajskim sosem chili. Dzięki krótkiemu smażeniu z użyciem minimalnej ilości oleju dania z woka stir-fry są zdrowe, świeże i błyskawiczne w przygotowaniu.

Makaron ryżowy jest łatwo przegotować i wtedy zamiast jędrnego makaronu otrzymujemy ryżową ciapę. Aby niknąć takiej sytuacji, przed dodaniem do woka, makaronu nie gotujemy tylko wstępnie namaczamy. Dzięki temu podczas smażenia w woku makaron dojdzie i będzie w sam raz. Makaron ryżowy z warzywami stir-fry możemy podać jako wegetariańskie danie główne, szybką przekąskę a także jako dodatek do innych dań.

Pieczone warzywa w marynacie sojowej to bardzo łatwe do przygotowania danie wegetariańskie w stylu japońskim. Warzywa marynuje się w słono-kwaśno-słodkiej marynacie sojowej a następnie piecze krótko w piekarniku. Tak przygotowane danie jest smaczne, zdrowe i niskokaloryczne. Pieczone warzywa w marynacie sojowej mogą być podane jako wegetariańskie danie główne z dodatkiem ryżu kleistego lub jako warzywny dodatek do innych dań.

Zielone curry z warzyw to wegetariańska wersja popularnego tajskiego dania w głębokim pikantnym sosie z mleka kokosowego. Bardzo smaczne i pożywne danie, które możemy wykonać w kilka minut. W przepisie podajemy pełen proces wykonania zielonej pasty curry, którą w wersji szybkiej możemy zastąpić gotową zieloną pastą curry. Do wykonania dania użyliśmy kilka rodzajów warzyw, jednak wy możecie zmodyfikować ten zestaw według swoich preferencji. Zielone curry z warzyw zawiera dużą ilość bardzo smacznego sosu, który znakomicie smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym.

Pieczone bakłażany z miso Nasu Dengaku to tradycyjne japońskie danie warzywne, bardzo smaczne i bardzo łatwe do wykonania. Małe bakłażany smaruje się słodko-słonym sosem z jasnej pasty miso a następnie piecze w piekarniku. Efekt jest zabójczy, danie jest po prostu rewelacyjne i bardzo apetycznie wygląda. W przygotowaniu tego dania bardzo ważne jest uprzednie posolenie bakłażanów. Dzięki temu bakłażany puszczą wodę i po pieczeniu będą jędrne i pyszne a nie wodniste. Do przygotowania pasty należy koniecznie użyć pasty miso jasnej, wtedy danie wygląda bardzo apetycznie. Za pierwszym razem miałem pod ręką tylko ciemną pastę miso i danie wyszło prawie czarne, niezbyt zachęcające wyglądem. Pieczone bakłażany z miso mogą być serwowane jako lekkie danie główne podane wraz z ryżem i jarzynką (np. kimchi) lub jako warzywna przystawka.

1

Bulgogi koreańska grillowana wołowina (zwana także Pulgogi) to jedno z najsłynniejszych koreańskich dań. Cieniutko pocięta wołowina marynowana w słono-słodkiej marynacie, następnie bardzo krótko grillowana. Magda przygotowała to danie z dodatkiem chili jednak zazwyczaj przygotowuje się je łagodne dlatego dodatek gochugaru jest opcjonalny.

Pulgogi podobnie jak steki grilluje się bardzo krótko dlatego do jej użycia stosuje się tylko i wyłącznie najwyższej jakości wołowinę stekową. Najczęściej stosowana jest polędwica wołowa. Równie dobrze sprawdzi się antrykot i rostbef, wymagają one jednak trochę wysiłku przy wycinaniu błon i tłuszczu. Bulgogi jak większość koreańskich dań najlepiej smakuje z kimchi i ryżem kleistym.

Drogi Kliencie!

W związku z urlopem wszystkie zlecenia złożone w dniach 15-24 lipca
będą realizowane po 25 lipca