Znajdź lub dodaj przepis

Najnowsze przepisy

Bakłażan duszony na ostro to bardzo smaczne danie wegetariańskie, niskokaloryczne a jednocześnie zawierające dużo cennych wartości odżywczych. Bakłażan zwany również oberżyną, gruszką miłosną posiada dużo potasu, żelaza wapnia i magnezu. Jedzenie tego warzywa gwarantuje podobno długie życie. Polecane jest szczególnie dla nadciśnieniowców, diabetyków i ludzi z chorobą wieńcową. Danie lekko ostre, miłośnicy bardzo pikantnych dań mogą dołożyć dodatkowe papryczki i więcej sosu chili.

Faszerowana cukinia to bardzo lubiane przez Chińczyków danie warzywne faszerowane mięsem. Chińczycy lubią wszelkie typy faszerowania, warzywa-warzywami, warzywa-mięsem, mięso-warzywami a także mięso-mięsem. Ważna jest u nich zasada harmonii i równowagi w komponowaniu dań. Krótko duszona cukinia zachowuje swoją chrupkość a mielony farsz dodaje kontrastu. Do wykonania tej potrawy możemy użyć rożnego rodzaju mięsa wieprzowego, wołowego lub drobiowego.

Tofu smażone z kimchi to popularne koreańskie danie wegetariańskie,z dodatkiem najpopularniejszej koreańskiej jarzynki kimchi. Smak tofu jest bardzo łagodny i dlatego doskonale komponuje się z bardzo pikantną koreańską kimchi z kapusty. Danie dla smakoszy ostrych potraw. Serwowane z ryżem stanowi samodzielne danie.

Pierś kurczaka w 5 smakach z ogórkiem to łagodne w smaku danie z kurczaka doprawione chińską przyprawą 5 smaków, które warto podać z innymi pikantnymi daniami chińskimi lub z ostrym dodatkiem takim jak kimchi.

Kimchi z kapusty pekińskiej wersja 3 to najnowszy przepis na kimchi z kapusty pekińskiej na mojej stronie. Tym razem z zastosowaniem sosu rybnego i zagęszczacza z mąki z ryżu kleistego. Dodatek kleiku ryżowego nie jest niezbędny i wiele tradycyjnych przepisów go nie uwzględnia jednak obecnie jest regularnie stosowany ponieważ powoduje, że sos zagęszcza się i dokładnie oblepia liście kapusty, co dodaje kimchi wyglądu i smaku. Najpopularniejsza koreańska jarzynka, którą w Korei podaje się praktycznie do każdego posiłku. Jest bardzo ostra ale ma podobno zbawienne, zdrowotne działanie. Przepis pochodzi od prawdziwej koreańskiej pani domu. Osoby unikające składników zwierzęcych mogą zastąpić sos rybny jasnym sosem sojowym.

Sałatka z białej rzodkwi i marchewki to doskonały dodatek do wszelkich rodzajów sushi, a także innych dań japońskich. Sałatkę tą można także z powodzeniem podać jako jeden ze składników kilkudaniowego chińskiego (orientalnego) posiłku.

Klopsiki w tempurze z przyprawą 5 smaków to danie inspirowane kuchnią chińską i japońską. Klopsiki mogą być zrobione z dowolnego rodzaju mielonego mięsa i podane same lub z ulubionymi warzywami takimi jak brokuły, kalafior, marchewka lub cukinia. Znakomite i stosunkowo szybkie do wykonania danie. Można je zaserwować z ryżem jaśminowym.

Makaron chiński Mie z cukinią i marchewką to bardzo łatwe do wykonania warzywne danie stir-fry z grubego chińskiego makaronu i warzyw. W wersji wegetariańskiej sos rybny należy zastąpić sosem sojowym. Danie to może być także dodatkiem do dań mięsnych (w szczególności smażonej wieprzowiny i kurczaka).