Znajdź lub dodaj przepis

Najnowsze przepisy

Agedashi dofu – tofu smażone na głębokim oleju to klasyczne japońskie danie, tofu obtoczone w mące (kukurydzianej lub ziemniaczanej) smażone na głębokim oleju, chrupiące i złociste na zewnątrz a jedwabiste w środku. Nasza wersja nieco różni się od klasycznej, w której tofu polewa się prostym sosem (dashi, sos sojowy, mirin) i posypuje imbirem lub siekanym nori. W naszej wersji użyliśmy bardziej złożonego sosu i dodaliśmy paprykę nadającą daniu koloru. Podane z dodatkiem brązowego ryżu Agedashi dofu może stanowić samodzielne, pożywne danie.

Żółta zupa kokosowa z krewetkami to nasza propozycja pysznej tajskiej zupy z krewetkami, warzywami i grzybami Mun. Dzięki dodatkowi ryżu jaśminowego może stanowić samodzielny pożywny posiłek. Jest to luźna interpretacja tajskiej zupy, w której nie należy doszukiwać się klasycznych tajskich zup tom yum czy tom kha. Łatwa w przygotowaniu i naprawdę pyszna, polecam!

Wieprzowina z kasztanami wodnymi w liściach sałaty San choy bau to klasyczne chińskie danie wykonane z wieprzowiny (lub w mniej popularnych wersjach z kurczakiem, wołowiną lub krewetkami) z dodatkiem kasztanów wodnych doprawione imbirem i czosnkiem. Usmażone mięso z dodatkami serwuje się na liściach sałaty lodowej. Bardzo smaczne, łatwe do wykonania danie serwowane na ciepło z ryżem lub na zimno jako przekąska.

Marynowana ryba z makaronem ryżowym po tajsku to bardzo smaczna i prosta do wykonania potrawa, nawet niedoświadczony kucharz poradzi sobie z jej przygotowaniem. Pamiętać należy jedynie o tym aby ryba użyta do tego dania była ścisła w swojej konsystencji i dosyć gruba. Doskonale sprawdzi się tu rodzimy dorsz.

Zupa słodko-kwaśna z suszonym tofu i grzybami Mun to ciekawa w smaku zupa słodko-kwaśna z dodatkiem suszonego tofu i grzybów Mun.

Oshi sushi z łososiem, tofu i awokado. Oshi to rodzaj sushi, w którym warstwy ryżu układa się na przemian z różnymi dodatkami. Można tu dowolnie eksperymentować i dawać takie składniki jakie podpowiada nam fantazja. Trzeba jednak pamiętać aby wszystko było ściśle i dokładnie ułożone i dociśnięte, żeby nie było kłopotów przy krojeniu na porcje. Potrawa jest nie tylko pyszna ale i wspaniale się prezentuje.

Gunkanmaki z jajecznicą i z pastą z paluszków krabowych. Gunkanmaki to rodzaj sushi, który pozwala na rozwinięcie skrzydeł fantazji. Porcję ryżu owija się paskiem nori tworząc rodzaj “łódki” (“gunkan” znaczy po japońsku “okręt wojenny”), do której możemy nałożyć dowolne miękkie nadzienie. Może to być kawior, posiekane krewetki z dodatkami, różne pasty rybne, sałatki itp. Proponuję dwa warianty nadzienia, które można przygotować bez większych problemów, ponieważ składniki do ich wykonania są ogólnie dostępne.

Japońskie pierożki Gyoza to pochodzące z Chin pierożki (chińska nazwa Jiaozi), które zyskały w Japonii wielką popularność i obecnie są traktowane jako tradycyjne japońskie danie. Japońskie pierożki różnią się od chińskiego pierwowzoru czosnkowym aromatem i cieńszym ciastem. Można je gotować na parze, smażyć na patelni lub w głębokim tłuszczu, zazwyczaj są podawane z sosem do maczania.

Pierś kaczki z mango to efektowne i smaczne tajskie danie. Pieczona pierś kaczki z chrupiącą skórką, okraszona słodko-kwaśnym sosem, podana na smażonym mango z porem.

Japońskie szaszłyki z łososia, pora i grzybów shitake to proste do wykonania japońskie szaszłyki, wzorowane na najpopularniejszych w Japonii szaszłykach z kurczaka znanych jako Yakitori. Dzisiejsze danie to wariacja ala Yakitori ale wykonana z łososia z dodatkiem grzybów shitake.