Przepis na Wieprzowina z makaronem w sosie sojowym / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 4,75 / 4 oceny
Znakomite, aromatyczne i pożywne danie, które na ulicach Pekinu popularne jest niczym hot-dog na nowojorskim Manhattanie. Zapach tej potrawy jest nierozłącznym elementem klimatu pekińskich ulic i zaułków ponieważ potrawę sprzedaje się w budkach niemal na każdym roku. Jest to również niezmiernie proste w przygotowaniu danie.
Znakomite, aromatyczne i pożywne danie, które na ulicach Pekinu popularne jest niczym hot-dog na nowojorskim Manhattanie. Zapach tej potrawy jest nierozłącznym elementem klimatu pekińskich ulic i zaułków ponieważ potrawę sprzedaje się w budkach niemal na każdym roku. Jest to również niezmiernie proste w przygotowaniu danie.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 45 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 szt. cebuli dymki
- 4 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
- 1 paczka makaronu mie
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1/2 szklanki bulionu
- 1 łyżka wina ryżowego lub wytrawnego cherry (można też zastąpić łyżką wódki)
- 1/2 łyżeczki cukru
Składniki
Sos:
|
Głosów: 1
Ocena: 5 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Cebulę dymkę siekamy na 2 cm kawałki. Drobno siekamy czosnek i imbir. Mięso mieszamy ze świeżo zmielonym pieprzem. Przygotowujemy makaron wg wskazań na opakowaniu (coś w rodzaju: wrzucamy do wrzątku, gotujemy kilka minut, odcedzamy, płuczemy zimną wodą, dodajemy kilka kropli oleju sezamowego aby się nie kleił i mieszamy).
- Na mocno rozgrzany olej wrzucamy posiekany imbir, czosnek i dymkę. Przesmażamy ok. 30 sekund aby zmiękły i "puściły" aromat.
- Dodajemy mięso i smażymy kolejne 4-5 min. mocno mieszając, aby mięso się nie zbryliło tylko utworzyło jednolitą masę z warzywami.
- Po owych kilku minutach dodajemy składniki sosu i dusimy mieszając kolejne 5 minut żeby wszystko się połączyło i utworzyło gładki, gęstawy, mięsny sos (coś w rodzaju sosu do spaghetti bolognese). Jeżeli ktoś lubi kuchnię nieco ostrzejszą - doprawiamy pieprzem syczuańskim, chilli lub sambal oelek. Można również delikatnie posolić, jednak podejrzewam, że nie będzie to konieczne ze względu na proporcje sosu sojowego użytego w przepisie
- Podajemy na dwa sposoby: możemy dodać na koniec uprzednio przygotowany makaron do woka i przemieszać, a następnie podawać do naczyń, albo nakładać makaron na talerz i zalewać sosem. Smacznego!
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (9)
- [+]Artykuły spożywcze (1575)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (31)
- Olej, ocet, pasty (11)
- Makaron, ryż, mąka (28)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (20)
- Warzywa, owoce (19)
- Tofu, gluten, grzyby (16)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (12)
- Herbata, napoje (9)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (189)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (27)
- Warzywa, owoce, grzyby (8)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (17)
- [+]Kuchnia indyjska (88)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (20)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (149)
- Patelnia wok (20)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (15)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (6)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (37)
- Produkty OrientCook i KATTO (22)
- Inne (1)
Dodaj komentarz