Przepis na Wieprzowina z makaronem w sosie sojowym / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 4,75 / 4 oceny
Znakomite, aromatyczne i pożywne danie, które na ulicach Pekinu popularne jest niczym hot-dog na nowojorskim Manhattanie. Zapach tej potrawy jest nierozłącznym elementem klimatu pekińskich ulic i zaułków ponieważ potrawę sprzedaje się w budkach niemal na każdym roku. Jest to również niezmiernie proste w przygotowaniu danie.
Znakomite, aromatyczne i pożywne danie, które na ulicach Pekinu popularne jest niczym hot-dog na nowojorskim Manhattanie. Zapach tej potrawy jest nierozłącznym elementem klimatu pekińskich ulic i zaułków ponieważ potrawę sprzedaje się w budkach niemal na każdym roku. Jest to również niezmiernie proste w przygotowaniu danie.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 45 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 szt. cebuli dymki
- 4 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
- 1 paczka makaronu mie
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1/2 szklanki bulionu
- 1 łyżka wina ryżowego lub wytrawnego cherry (można też zastąpić łyżką wódki)
- 1/2 łyżeczki cukru
Składniki
Sos:
|
Głosów: 1
Ocena: 5 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Cebulę dymkę siekamy na 2 cm kawałki. Drobno siekamy czosnek i imbir. Mięso mieszamy ze świeżo zmielonym pieprzem. Przygotowujemy makaron wg wskazań na opakowaniu (coś w rodzaju: wrzucamy do wrzątku, gotujemy kilka minut, odcedzamy, płuczemy zimną wodą, dodajemy kilka kropli oleju sezamowego aby się nie kleił i mieszamy).
- Na mocno rozgrzany olej wrzucamy posiekany imbir, czosnek i dymkę. Przesmażamy ok. 30 sekund aby zmiękły i "puściły" aromat.
- Dodajemy mięso i smażymy kolejne 4-5 min. mocno mieszając, aby mięso się nie zbryliło tylko utworzyło jednolitą masę z warzywami.
- Po owych kilku minutach dodajemy składniki sosu i dusimy mieszając kolejne 5 minut żeby wszystko się połączyło i utworzyło gładki, gęstawy, mięsny sos (coś w rodzaju sosu do spaghetti bolognese). Jeżeli ktoś lubi kuchnię nieco ostrzejszą - doprawiamy pieprzem syczuańskim, chilli lub sambal oelek. Można również delikatnie posolić, jednak podejrzewam, że nie będzie to konieczne ze względu na proporcje sosu sojowego użytego w przepisie
- Podajemy na dwa sposoby: możemy dodać na koniec uprzednio przygotowany makaron do woka i przemieszać, a następnie podawać do naczyń, albo nakładać makaron na talerz i zalewać sosem. Smacznego!
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (26)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (7)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (13)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (201)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (7)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Zestawy orientalne (11)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz